Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете добре портокалите и лимона. Обелете половин портокал на едро и сложете кората в тенджерка. Кората на останалите 2.5 портокала и на лимона настържете фино в купа.
2. Изтискайте сока на портокалите и лимона и го сипете в друга купа, в която сте чукнали яйцата. Разбъркайте добре.
3. В купата с настърганата цитрусова кора сипете гриса, брашното и захарта. добавете подправките и разбъркайте.
4. Добавете течните съставки към сухите. Разбъркайте до гладкост.
5. Намажете със сусамов тахан правоъгълна дълбока тавичка. Сипете сместа и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 15-20 минути.
6. Извадете тортата и подредете целите бадеми на еднакво разстояние един от друг. Печете още 10 минути.
7. За сиропа към портокаловата кора в тенджерката добавете захарта, хубав мед, вода и анасон. Варете сиропа 2 минути, дръпнете от котлона и оставете да поизстине.
8. Щом извадите тортата, надупчете я с нож и залейте внимателно със сиропа, черпак по черпак. Нарежете на ромбчета.

Продукти

  • 4 яйца
  • 160 мл олио
  • 3 портокала
  • 1 лимон
  • 120 г захар
  • 200 г грис
  • 100 г брашно с набухвател
  • 1 ч.л. рас ел ханут
  • 0.5 ч.л. смлян кориандър
  • сусамов тахан
  • сурови бадеми

За сиропа:

  • 300 г захар
  • 300 мл вода
  • 2 с.л. мед
  • портокалова кора
  • 1 звездичка анасон

Свързани рецепти