Торта с червени плодове
1. За основата сипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете пудрата захар, яйцето и студеното масло. С пръсти смесете продуктите в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте го и го увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото за 30 минути в хладилник.
2. Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина 0.5 см. С помощта на ринг изрежете кръг с диаметър 20 см и го поставете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете основата в предварително загрята фурна на 170 градуса 15 минути.
3. За блата отделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с половината захар, с помощта на миксер, до твърд сняг. Жълтъците разбийте с останалата захар на водна баня, докато изсветлеят и станат пухкави.
4. Добавете малко от разбитите белтъци към жълтъците и разбъркайте внимателно. Добавете брашното, разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете разтопеното масло и отново разбъркайте. Изсипете цялата смес при останалите белтъци и разбъркайте винмателно. Накрая добавете нарязаните череши /пресни, замразени или от компоп/. Разбъркайте.
5. Намаслете добре дъното и стените на форма с диаметър 20 см и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа за блата, заравнете я и я печете 25 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
6. За крема накиснете желатина в студена вода за 10-15 минути. След това го затоплете в тенджерка с малко от водата. Разбийте сметаната и я охладете. Разтопете шоколада на водна баня.
7. Добавете половината сметана към разтопения шоколад и разбъркайте енергично. Добавете желатина и разбъркайте. Добавете останалата сметана, нарязаните череши и боровинките и разбъркайте.
8. Изстиналия блат разержете на две половини, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Поставете изстиналата основа върху поднос и я намажете с конфитюр от боровинки. Поставете долната половина блат върху нея и притиснете. Изсипете почти целия крем и го разнесете върху блата. Захлупете с другата част, притиснете. С помощта на палетен нож загладете крема, който излезе отстрани. поставете тортата в хладилник да се стегне.
9. Марципана смесете със сока и праха от червено цвекло. Омесете го добре, за да стане червен. Разточете го на дълга лента. Измерете височината на тортата и отрежете лента от марципана с такава ширина, малко по-дълга от обиколката и. Обвийте тортата с лентата марципан, като хубаво притиснете там, където се съединяват краищата.
1. Разбийте сметаната със захарта и я прехвърлете в шприц с гладък накрайник. Шприцовайте сметаната отвън навътре, по повърхността на тортата, с кръгообразни движения. Накрая украсете тортата с различни плодове, редете ги отвън навътре.

Продукти

  • За основата:220 г брашно 100 г пудра захар 1 яйце 85 г маслоЗа блата:150 г череши 90 г череши амарена в ликьор 45 г разтопено масло 3 яйца 90 г захар 75 г брашноЗа крема:2 листа желатин 300 мл течна сметана 300 г бял шоколад 100 г череши амарена в ликьор 100 г боровинкиДопълнително:5 с.л. конфитюр от боровинки 2 с.л. червено цвекло на прах 1 с.л. сок от червено цвекло 400 г марципан 250 мл течна сметана 50 г захар 100 г ягоди 100 г боровинки 200 г череши 100 г къпини

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички