Начин на приготвяне:
1. Смелете в блендер филираните бадеми, какаото и половината брашно. Изсипете го върху плота. Добавете останалото брашно и го разбъркайте. Направете кладенче и в него сложете маслото, захарта, жълтъка и млякото.
2. Щом оформите тестото на топка, сплескайте я и я увийте в ппрозрачно фолио. Оставете я в хладилник за 1 час.
3. Разточете тестото, като си поръсвате брашно, не много тънко. Тестото се точи трудно, особено в началото, затова го притискайте. Изрежете с ринг кръг с диаметър 20 см. Останалото тесто разточете отново и изрежете още един кръг. Поставете двата блата в тава, постлана с хартия за печене и ги изпечете за 15 минути на 180 градуса.
4. За муса накиснете желатина в студена вода. Разбийте жълтъците със захарта и половината вино на ръка. Пресипете сместа в тенджерка и добавете останалото вино. Сложете на слаб огън и бъркайте докато сместа се сгъсти /температура около 80 градуса/. Добавете настъргана кора от лимон и сока на портокала.
5. Дръпнете от огъня и пресипете в купа сместа. Сложете купата върху друга купа, пълна с вода и лед. Щом сместа изстине, добавете желатина и разбъркайте.
6. Към сместа с желатин добавете предварително леко разбитата сметана, стояла в хладилник. Разбъркайте.
7. В плоска тава, постлана с хартия за печене поставете ринг. От вътрешната му страна поставете твърдо фолио или намажете обилно с олио. Поставете единия изпечен блат. Върху него изсипете муса. Поставете тортата в хладилник да стегне крема.
8. Извадете тортата и я извадете от ринга. Отстранете фолиото. Вторият блат нарежете на 8 триъгълни парчета и ги наредете отгоре. Поръсете с пудра захар.
9. За украсата разтопете белия шоколад на водна баня, като добавите и олиото. Бъркайте. Потопете чепката грозде в белия шоколад докато е топъл и я оставете да изсъхне. Поставете я по средата на тортата.
2. Щом оформите тестото на топка, сплескайте я и я увийте в ппрозрачно фолио. Оставете я в хладилник за 1 час.
3. Разточете тестото, като си поръсвате брашно, не много тънко. Тестото се точи трудно, особено в началото, затова го притискайте. Изрежете с ринг кръг с диаметър 20 см. Останалото тесто разточете отново и изрежете още един кръг. Поставете двата блата в тава, постлана с хартия за печене и ги изпечете за 15 минути на 180 градуса.
4. За муса накиснете желатина в студена вода. Разбийте жълтъците със захарта и половината вино на ръка. Пресипете сместа в тенджерка и добавете останалото вино. Сложете на слаб огън и бъркайте докато сместа се сгъсти /температура около 80 градуса/. Добавете настъргана кора от лимон и сока на портокала.
5. Дръпнете от огъня и пресипете в купа сместа. Сложете купата върху друга купа, пълна с вода и лед. Щом сместа изстине, добавете желатина и разбъркайте.
6. Към сместа с желатин добавете предварително леко разбитата сметана, стояла в хладилник. Разбъркайте.
7. В плоска тава, постлана с хартия за печене поставете ринг. От вътрешната му страна поставете твърдо фолио или намажете обилно с олио. Поставете единия изпечен блат. Върху него изсипете муса. Поставете тортата в хладилник да стегне крема.
8. Извадете тортата и я извадете от ринга. Отстранете фолиото. Вторият блат нарежете на 8 триъгълни парчета и ги наредете отгоре. Поръсете с пудра захар.
9. За украсата разтопете белия шоколад на водна баня, като добавите и олиото. Бъркайте. Потопете чепката грозде в белия шоколад докато е топъл и я оставете да изсъхне. Поставете я по средата на тортата.
Продукти
За блатовете:
- 150 г брашно
- 20 г какао
- 75 г филирани бадеми
- 3 с.л. прясно мляко
- 1 жълтък
- 100 г масло
- 75 г захар
За муса с ризлинг:
- 11 г желатин или 7 листа
- 4 жълтъка
- 160 г захар
- 375 мл вино Ризлинг
- 1 лимон
- 1 портокал
- 250 мл течна сметана
За украса:
- 100 г бял шоколад
- 3 с.л. олио
- 1 малка чепка бяло грозде