Торта "Прасковена мелба"

Торта "Прасковена мелба"

Начин на приготвяне:

1. За основата смелете в блендер бадемите заедно със захарта и брашното. Изсипете я в купа и добавете мекото масло към нея. С мачкане с ръце оформете еднородна смес.
2. За печенето на блата може да използвате кръгла форма с подвижно дъно или ринг, поставен върху плоска тава, постлана с хартия за печене. Изсипете тестото на дъното и притиснете хубаво. Печете тестото на 160 градуса 25 минути.
3. За крема разбийте сметаната с помощта на миксер. Добавете захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пресипете крема в пош с гладък накрайник и го оставете в хладилник да стегне.
4. В купа залейте целите белени праскови със сиропа от компота и прасковения ликьор /не използвайте ликьор, ако от тортата ще ядат и деца/. Оставете ги да постоят 10-15 минути.
5. Поставете основата на тортата в чиния или върху поднос. Шприцовайте сметаната върху основата. Подредете резените праскови върху сметаните под формата на ветрило. Поръсете тортата с малко филирани бадеми и зърна замразени малини /натиснете ги докато са замразени/.
6. За карамелената украса сложете в тенджерка захарта с малко студена вода. бъркайте докато сместа заври и захарта се разтопи. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене поставете две продълговати форми за кекс на разстояние една от друга. С помощта на вилица взимайте от още топлия карамел и чрез тръскане напред-назад между формите оформете нишки. Нишките оформете на топка с дланите си. Поставете топката върху тортата.

Продукти

За блата:

  • 100 г брашно
  • 100 г филирани бадеми
  • щипка сол
  • 100 г тъмнокафява захар
  • 100 г масло

За пълнежа:

  • 1 шушулка ванилия
  • 200 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • 8 праскови от компот или консерва
  • 100 мл прасковен ликьор

За украса:

  • 15 г филирани бадеми
  • 3 замразени малини
  • 200 г бяла захар
  • студена вода

Свързани рецепти