Торта "Прасковена мелба"
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За основата смелете в блендер бадемите заедно със захарта и брашното. Изсипете я в купа и добавете мекото масло към нея. С мачкане с ръце оформете еднородна смес.
2. За печенето на блата може да използвате кръгла форма с подвижно дъно или ринг, поставен върху плоска тава, постлана с хартия за печене. Изсипете тестото на дъното и притиснете хубаво. Печете тестото на 160 градуса 25 минути.
3. За крема разбийте сметаната с помощта на миксер. Добавете захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пресипете крема в пош с гладък накрайник и го оставете в хладилник да стегне.
4. В купа залейте целите белени праскови със сиропа от компота и прасковения ликьор /не използвайте ликьор, ако от тортата ще ядат и деца/. Оставете ги да постоят 10-15 минути.
5. Поставете основата на тортата в чиния или върху поднос. Шприцовайте сметаната върху основата. Подредете резените праскови върху сметаните под формата на ветрило. Поръсете тортата с малко филирани бадеми и зърна замразени малини /натиснете ги докато са замразени/.
6. За карамелената украса сложете в тенджерка захарта с малко студена вода. бъркайте докато сместа заври и захарта се разтопи. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене поставете две продълговати форми за кекс на разстояние една от друга. С помощта на вилица взимайте от още топлия карамел и чрез тръскане напред-назад между формите оформете нишки. Нишките оформете на топка с дланите си. Поставете топката върху тортата.
2. За печенето на блата може да използвате кръгла форма с подвижно дъно или ринг, поставен върху плоска тава, постлана с хартия за печене. Изсипете тестото на дъното и притиснете хубаво. Печете тестото на 160 градуса 25 минути.
3. За крема разбийте сметаната с помощта на миксер. Добавете захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пресипете крема в пош с гладък накрайник и го оставете в хладилник да стегне.
4. В купа залейте целите белени праскови със сиропа от компота и прасковения ликьор /не използвайте ликьор, ако от тортата ще ядат и деца/. Оставете ги да постоят 10-15 минути.
5. Поставете основата на тортата в чиния или върху поднос. Шприцовайте сметаната върху основата. Подредете резените праскови върху сметаните под формата на ветрило. Поръсете тортата с малко филирани бадеми и зърна замразени малини /натиснете ги докато са замразени/.
6. За карамелената украса сложете в тенджерка захарта с малко студена вода. бъркайте докато сместа заври и захарта се разтопи. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене поставете две продълговати форми за кекс на разстояние една от друга. С помощта на вилица взимайте от още топлия карамел и чрез тръскане напред-назад между формите оформете нишки. Нишките оформете на топка с дланите си. Поставете топката върху тортата.
Продукти
- За блата:100 г брашно 100 г филирани бадеми щипка сол 100 г тъмнокафява захар 100 г маслоЗа пълнежа:1 шушулка ванилия 200 мл течна сметана 50 г захар 8 праскови от компот или консерва 100 мл прасковен ликьорЗа украса:15 г филирани бадеми 3 замразени малини 200 г бяла захар студена вода
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк