Торта "Poire Belle Hélène"

Торта "Poire Belle Hélène"

Начин на приготвяне:

1. За бисквитената основа изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. Сложете останалите продукти в кладенчето и ги смесете с пръсти. Постепенно ги смесвайте и с брашното, и омесете гладко и еластично тесто. Сплескайте го и го увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене, сипете филираните бадеми, захарта и белтъка. Размесете ги с ръце, докато се слепят. Разпръснете ги по повърхността на тавата и ги изпечете за 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
3. Обелете крушите и ги почистете от семките, като ги разрежете на четвъртинки. След това ги нарежете на парчета. В тенджерка сипете бялото вино, ванилената захар /или добавете захар и половин шушулка ванилия/ и пръчката канела. Щом сместа се загрее, добавете нарязаните круши и ги варете около 10 минути. След това ги охладете. Накиснете листовете желатин в студена вода за 10 минути. Загрейте малко от сока, койта са пуснали крушите в тенджерка и добавете изтискания набъбнал желатин. Разбъркайте. Ако при крушите има още останал сок, излейте го. Добавете към тях желатина и разбъркайте. Охладете сместа.
4. Разточете тестото с дебелина около 5 мм. Намаслете добре правоъгълна форма за пай с подвижно дъно. Прехвърлете тестото във формата с помощта на точилката. Напаснете тестото и изрежете излишното по краищата. Постелете хартия за печене върху тестото и изсипете зърна боб, да покрият плътно хартията. Печете "на сляпо" основата в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути. Отстранете хартията с бобените зърна и печете още 10 минути.
5. Разтопете шоколада на водна баня. Щом основата се поохлади леко, намажете я с тънък слой шоколад и я поставете в хладилник за кратко.
6. За швейцарския крем първо пригответе сладкарски крем, като сложите в тенджерка млякото заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Добавете половината количество захар и оставете сместа да заври. Отделно разбийте жълтъците с другата половина захар, а след това добавете и брашното. Сипете малко от топлото мляко към разбитите жълтъци и разбъркайте енергично. Сипете сместа в тенджерата при млякото. Бъркайте докато крема се сгъсти, около 3 минути. Изсипете крема върху изплакнат със студена вода метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине в хладилник. Разбийте сметаната с помощта на миксер. В купа разбъркайте с шпатула студения сладкарски крем. Добавете битата сметана и разбъркайте енергично. Прехвърлете крема в пош със скосен накрайник.
7. Изсипете желираните круши върху стегналата се основа на тортата. Шприцовайте швейцарския крем върху крушите, на редове, един под друг. Поръсете със запечената глазура. Направете си конусче от хартия за печене и го напълнете до половината с разтопен шоколад. Украсете тортата с тънки ленти шоколад.

Съвет: За вегетариански вариант на тортата, използвайте агар-агар вместо желатин.

Продукти

За основата:

  • 300 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • 100 г млечен шоколад

За крушите:

  • 3 круши
  • 200 мл бяло сухо вино
  • 3 с.л. ванилова захар
  • 1 пръчка канела
  • 2 листа желатин

За глазура "Виктория":

  • 120 г филирани бадеми
  • 80 г захар
  • 1 белтък

За швейцарския крем:

  • 500 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 150 г захар
  • 4 жълтъка
  • 2 с.л. брашно
  • 150 г заквасена сметана

Свързани рецепти