Тази торта наистина е впечатляваща и носи много празнично настроение! Между пандишпанените блатове има слоеве от сладолед със сиропирани череши, а цялата торта е "облечена" в белтъчна глазура!

Продукти

  • 1 консерва черни череши в сироп
  • 2х500 г ванилов сладолед
  • 4х40 г барчета медена пита, обвита в шоколад
  • 6 яйца
  • 250 г захар
  • 2 портокала, настъргана кора
  • 2 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 250 г брашно с набухвател
  • За меренга:
  • 6 белтъка
  • 300 г пудра захар

Начин на приготвяне:

  • 1. Прецедете черешите, а сокът им сипете в тенджерка и го сгъстете на умерен огън. Оставете го да изстине.
  • 2. Пригответе си 5 бр. кръгли форми с падащо дъно с диаметър 18 см. Две от тях покрийте с алуминиево фолио отвътре. А другите три намажете с мазнина и покрийте дъното им с хартия за печене.
  • 3. За сладоледения пълнеж извадете сладоледа 5-10 минути преди използването му от фризера. Във всяка форма с фолио сипете по 3 големи топки сладолед. Върху сладоледа разпределете половината череши и половината барчета, начупени на парченца. Сипете останалия сладолед, разпределен в двете форми, и отново разпръснете череши и медена пита. Поръсете със сгъстения сироп от череши и съвсем леко разбъркайте, за да го смесите със сладоледа. Поставете формите във фризер за 3 часа.
  • 4. За блатовете разбийте яйцата със захарта, с помощта на миксер, докато сместа удвои обема си и стане бледожълта. Добавете фино настъргана портокалова кора, ваниловата паста и смления джинджифил. Разбъркайте. След това добавете пресятото брашно на 2 пъти, като разбърквате внимателно с шпатула. Разпределете сместа във формите с хартия за печене. Ударете формите няколко пъти в плота, за да се разпредели сместа равномерно във формите. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 20-30 минути или докато клечката, с която проверявате, излезе чиста. След като извадите блатовете от фурната, ги оставете да изстинат 10 минути. Извадете ги от формата и отстранете хартията от дъното, поставете върху решетка до пълното им изстиване.
  • 5. Освободете си място във фризера, за да поставите сглобената торта с 3 блата. В голяма чиния поставете един блат. Върху него поставете сладоледен блат, като отлепите алуминиевото фолио от дъното. Поставете втория блат и втория сладоледен блат. Накрая поставете третия блат, с гладката страна нагоре. Поставете тортата във фризер за 3 часа или 1 нощ.
  • 6. За меренга смесете белтъците с пудрата захар в стъклена купа и я поставете на водна баня – над тенджера с вряща вода, която не докосва дъното на купата. Разбийте белтъците и захарта на висока скорост, с помощта на миксер, докато сместа се задържа по бъркалката. Дръпнете купата от огъня и разбивайте още 3-4 минути, докато сместа се охлади.
  • 7. Преди сервиране на тортата, я извадете от фризера и нанесете меренга по цялата ѝ повърхност. След това обгорете меренга с газова горелка. Оставете на стайна температура 15 минути преди да я нарежете.

Свързани рецепти

Виж всички