Основата на тази ефирна торта е от разбити белтъци със захар и разтворимо кафе. След като тя се изсуши във фурната, се покрива с плътен слой от сметана. Накрая се поръсва с какао.

Продукти

  • 250 г захар
  • 4 ч.л. инстантно смляно кафе
  • 4 белтъка от свободни кокошки
  • щипка сол
  • 2 ч.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. бял винен оцет
  • 300 мл течна животинска сметана (мин. 35% масленост)
  • 1 ч.л. какао

Начин на приготвяне:

  • 1. Загрейте фурната на 180 градуса. Постелете тавата на фурната с хартия за печене. По средата очертайте кръг с молив, с диаметър 23 см.
  • 2. В малка купа смесете захарта и разтворимото негранулирано кафе.
  • 3. В чиста и добре подсушена метална купа сипете белтъците и добавете щипка сол. Разбийте с помощта на миксер до образуването на твърд сняг. Без да спирате да разбивате, започнете да добавяте сместа от захар и кафе, лъжица по лъжица. Меренгът трябва да придобие звят на капучино - екрю.
  • 4. Добавете царевичното нишесте и оцета и разбъркайте много внимателно с помощта на чиста и суха метална лъжица.
  • 5. Изсипете сместа върху очертания кръг в тавата. Загладете я отстрани и отгоре. Намалете градусите на 150 и поставете тортата във фурната за 1 час. След това изключете фурната и оставете тортата вътре да изстива в продължение на една нощ.
  • 6. Разбийте сметаната с помощта на миксер до пухкавост и не съвсем плътна консистенция. Покрийте с нея тортата. Накрая поръсете с тънък слой какао с помощта на цедка.

Свързани рецепти

Виж всички