Торта "Павлова" с червени плодове
Рецепта от: Франсишко Морейра
1. За меренга поставете в купа на водна баня белтъците и захарта. Разбийте с помощта на тел до образуването на мек белтъчен сняг (температурата трябва да е 60 градуса).
2. Пресипете разбитите белтъци в друга купа. Добавете царевичното нишесте и оцета и разбийте с помощта на миксер до образуването на твърд сняг.
3. Напръскайте вътрешните стени на ринг (диаметър 24 см) с олио. Поставете ринга по средата на плоска тава, постлана с хартия за печене. Изсипете белтъчната смес в ринга. С помощта на долнат част на лъжица оформете вдлъбнатина по средата на сместа. Внимателно отстранете ринга и загладете външните стени на белтъчната смес. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса 1 час - 1 час и 15 минути.
4. За балсамовата редукция сипете балсамовия оцет и меда в тенджерка и оставете сместа да заври, като разбърквате от време на време. Гответе докато консистенцията на сместа стане като сироп. Охладете.
5. В купа сипете течната сметана и пудрата захар. Настържете фино кората на лимона. Разбийте с помощта на миксер до полуплътност.
6. Поставете изстиналата целувчена основа върху поднос. сипете сметанов крем във вдлъбнатината на тортата и постепенно разнесете към краищата. Разпределете червените плодове. Поръсете с много тънка струйка балсамова редукция. Поръсете краищата на тортата с фин слой пудра захар. Украсете с листенца мента.
Продукти
- За меренга:
- 3 белтъка
- 150 г захар
- 15 г царевично нишесте
- 5 г бял винен оцет
- За балсамовата редукция:
- 75 г балсамов оцет
- 30 г мед от розмарин
- За крема:
- 150 г течна сметана (35% масленост)
- 30 г пудра захар
- 1 лимон, настъргана кора
- За гарниране:
- листа мента
- 200 г червени плодове
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни