Торта Павлова "Романов"

Торта Павлова "Романов"

Начин на приготвяне:

1. За меренгето разбийте белтъците в чиста, суха купа с помощта на миксер. Добавете захарта и продължете разбиването до получаването на твърда пяна. В купичка разбъркайте нишестето с оцета на кашичка и я добавете към белтъците. Постелете плоска тава с хартия за печене по средата изсипете сместа. Разстелете я небрежно, под формата на кръг, като по средата оформите лека вдлъбнатина. Сушете основата в предварително загрята фурна на 120 градуса 30 минути.
2. Почистете и нарежете ягодите на половинки или четвъртинки. Сложете ги в купа и добавете към тях водката и портокаловия сок. Поставете ягодите в хладилник.
3. Запечете филираните бадеми в тавичка на 180 градуса за 8 минути.
4. Разбийте сметаната с помощта на миксер. Намачкайте с вилица половината прецедени мариновани ягоди и ги добавете в сметаната. Разбъркайте и изсипете сместа в дупката на белтъчната основа. по желание може да поръсите 1-2 с.л. от маринатата върху тортата.
5. Гарнирайте Павлова с пресни, почистени ягоди, цели или на половинки. Поръсете с филирани бадеми.

Продукти

За блата:

  • 6 белтъка
  • 300 г захар
  • 1 ч.л. оцет
  • 1 ч.л. царевично нишесте

За пълнежа:

  • 200 г ягоди
  • 100 мл портокалов сок
  • 50 мл водка
  • 350 г заквасена сметана

Допълнително:

  • 50 г филирани бадеми
  • 250 г ягоди

Свързани рецепти