Торта от шоколадови палачинки с млечен крем
Рецепта от: Павел Павлов
1. За шоколадовите палачинки сложете водата да заври, заедно с маслото. Щом маслото се разтопи напълно и се получи еднородна смес, отстранете съда от котлона и добавете начупения шоколад. Разбъркайте, докато получите гладка и лъскава смес.
2. Разбийте с телена бъркалка яйцата, млякото, захарта, солта и кафето. Прибавете брашното и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Изсипете шоколада и разбъркайте, така че да получите гладко тесто.
3. Оставете сместа да престои една нощ в хладилник. Прецедете я и изпържете от нея 20-22 палачинки, като всеки път намазвате тигана с масло. Диаметърът на тигана трябва да е равен на диаметъра на тортената форма. За да не слепнат готовите палачинки, слагайте между тях парчета хартия за печене.
4. За крема накиснете листата мента в сметаната. Загрейте я на огъня, след това я отстранете, покрийте съда с фолио за свежо съхранение и я оставете леко да се охлади. Пасирайте сместа и приберете съда в хладилник за една нощ. На следващия ден я прецедете и разбийте.
5. Разбийте кравето масло с миксер, докато побелее. Прибавете кондензираното мляко и разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес. С помощта на силиконова шпатула разбъркайте сметаната и сместа с маслото, така че да получите пухкав крем. (За да бъде разпределен равномерно между палачинките, можете да го претеглите и да изчислите с какво количество трябва да намажете всяка от тях - около 50 г).
6. На дъното на форма за торта (с диаметър като на палачинките) сложете първата палачинка. Намажете я с част от крема и сложете отгоре следващата палачинка. Продължете така, докато свършат палачинките и крема. Не мажете последната палачинка с крем. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете тортата в хладилник за 12 часа.
7. За глазурата загрейте сметаната и залейте начупения в купа шоколад, разбърквайте постоянно, за да получите гладка смес (ганаш). Оставете да се охлади до 30 градуса, след което залейте тортата с глазурата. Декорирайте с нарязана на ситно мента.
Продукти
- За шоколадовите палачинки:
- 170 г краве масло
- 60 г вода
- 230 г натурален шоколад (70% какао)
- 625 г прясно мляко
- 175 г брашно
- 70 г захар
- 5 г разтворимо кафе
- 330 г яйца
- щипка сол
- масло за намазване
- За крема:
- 400 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
- 45 бр. листа мента
- 250 г краве масло
- 800 г подсладено кондензирано мляко
- За глазурата:
- 130 г натурален шоколад (70% какао)
- 130 мл течна животинска сметана (над 30% масленост)
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шампанско