Торта Мока

Торта Мока

Начин на приготвяне:

За блата смесете продуктите в следния ред - масло, яйца, захар, брашно. Бъркайте сместа с помощта на кухненски робот или миксер. Изсипете сместа в кръгла тавичка или форма върху хартия за печене. След като изстине го разрежете на три пласта.
Пригответе сладкарски крем от посочените продукти. Изсипете го върху плоска голяма чиния, за да изстине. Намажете най-долния пласт блат с част от него. Останалата част от крема я сложете при разбитото масло с пудра захар за другия крем. Разбъркайте за кратко. А кафето и захарта сложете в тенджерка върху котлон, за да се получи гладка смес. Ако има нужда, разредете с малко вода или още кафе. Добавете и кафената смес постепенно към смесения крем. Така ще получите мока крема.
Намажете с него втория пласт блат. А също и отгоре и загладете хубаво тортата.
Сложете на котлон печени лешници и захар и бъркайте. След това охладете сместа като я разстелете върху хартия за печене. А след това натрошете крокана с помощта на пасатор или кухненски робот.
Сложете крокана по борда на тортата. Отгоре украсете с цветенца от сметана и фигури от карамел.
За карамела разтопете захар на котлона, след което с помощта на лъжица оформете кръгчета или други фигурки върху хартия за печене. Като се втвърдят, ги поставете върху тортата.

Продукти

За блата:

  • 200 г масло
  • 200 г захар
  • 4 яйца
  • 150 г брашно
  • 150 г брашно с набухвател

За сладкарския крем:

  • 1 шушулка ванилия
  • 500 мл прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 150 г захар
  • 2 с.л. брашно

За мока крема:

  • 70 мл еспресо
  • 30 г захар
  • 250 г масло
  • 60 г пудра захар

За крокана:

  • печени лешници
  • захар

За украса:

  • Карамел
  • натурален шоколад

Свързани рецепти