Торта "Микадо"

Торта "Микадо"

Начин на приготвяне:

1. За блата разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер докато сместа увеличи обема си и стане по-светла. Добавете брашното и бакпулвера, като ги пресеете над купата. Разбъркайте внимателно с помощта на шпатула, до хомогенност.
2. Намаслете дъното и стените на форма с пружина /диаметър 20 см/и изсипете сместа за блата в нея. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. След като блата изстине леко, го извадете от формата и го оставете върху пружина до пълното му охлаждане.
3. За сместа за маршмелоу в огнеупорна купа поставете белтъците, захарта, ваниловия екстракт и винения камък. Разбивайте на ниска скорост с миксер на водна баня, до плътност. Дръпнете купата от огъня и продължете да разбивате с миксер още 6 минути. Сместа трябва да е плътна, но и да се точи. Пресипете 1/4 от сместа в шприц с назъбен накрайник.
4. Разрежете блата на две, по хоризонтал, с помощта на остър нож. Поставете едната половина върху поднос за торта. Отделете 3-4 с.л. от конфитюра /за гладкост прецедете конфитюра през цедка/ и нанесете останалия върху блата с помощта на палетен нож. поставете втория блат отгоре и притиснете леко.
5. Изсипете белтъчната смес върху тортата и я разнесете по цялата и повърхност, като я заглаждате с помощта на палетен нож. По средата на тортата оформете малко кладенче и в него сипете отделения конфитюр. Оформете ръб от кокосови стърготини в кладенчето.
6. По ръба на тортата шприцовайте розички от отделената белтъчна смес. Нанесете кокосовите стърготини по ръба на тортата, като ги притискате с ръка.

Продукти

За блата:

  • 4 яйца
  • 170 г захар
  • 120 г брашно
  • 0.5 ч.л. бакпулвер

За пълнежа:

  • 340 г конфитюр от малини
  • 4 белтъка
  • 225 г захар
  • 0.5 ч.л. ванилов екстракт
  • 0.5 ч.л. винен камък
  • 50 г кокосови стърготини

Свързани рецепти