Торта Меренге
В суха купа разбийте белтъците /от 4 яйца/ с половината захар с помощта на миксер или кухненски робот. Когато сместа започне да става по-плътна, добавете и останалата захар и продължете разбиването. Готовата белтъчена смес сложете в пош с накрайник.
Изрежете от хартия за печене кръгове с диаметър 24 см. Върху хартията с помощта на поша под формата на спирала направете три кръгли блата. Поставете блатовете върху плоска тава или повърхност и ги сложете да съхнат във фурната на 100 градуса за 3 часа. Трябва да останат бели. Ако се пекат на 120 градуса за час и половина, ще станат по-кафяви.
Сметаната се разбива със захарта. белият шоколад се разтопява на водна баня.
Всеки блат първо се намазва от горнат страна с разтопен шоколад. След това блатовете се мажат със сметановия крем, а отгоре се нареждат ягоди. Следва втория блат, отново сметанов крем и ягоди. Най-отгоре се заглажда с останалия крем и се украсява с ягоди.

Продукти

  • За блата:100 г белтъци 200 г захарЗа крема:500 мл сметана 75 г захар 250 г ягодиЗа глазура:100 г бял шоколадЗа поръсване: пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички