Торта Меренге

Торта Меренге

Начин на приготвяне:

В суха купа разбийте белтъците /от 4 яйца/ с половината захар с помощта на миксер или кухненски робот. Когато сместа започне да става по-плътна, добавете и останалата захар и продължете разбиването. Готовата белтъчена смес сложете в пош с накрайник.
Изрежете от хартия за печене кръгове с диаметър 24 см. Върху хартията с помощта на поша под формата на спирала направете три кръгли блата. Поставете блатовете върху плоска тава или повърхност и ги сложете да съхнат във фурната на 100 градуса за 3 часа. Трябва да останат бели. Ако се пекат на 120 градуса за час и половина, ще станат по-кафяви.
Сметаната се разбива със захарта. белият шоколад се разтопява на водна баня.
Всеки блат първо се намазва от горнат страна с разтопен шоколад. След това блатовете се мажат със сметановия крем, а отгоре се нареждат ягоди. Следва втория блат, отново сметанов крем и ягоди. Най-отгоре се заглажда с останалия крем и се украсява с ягоди.

Продукти

За блата:

  • 100 г белтъци
  • 200 г захар

За крема:

  • 500 мл сметана
  • 75 г захар
  • 250 г ягоди

За глазура:

  • 100 г бял шоколад

За поръсване:

  • пудра захар

Свързани рецепти