Торта "Макарон"

Торта "Макарон"

Начин на приготвяне:

1. За сместа за макарони първо пригответе паста, като смелите фино ядките шам-фъстък, филираните бадеми и пудрата захар в блендер или кухненски робот. След това добавете 1 с.л. белтък и смелете отново, до получаването на паста.
2. Пресипете пастата в купа и добавете към нея 110 г белтъци от необходимите за приготвянето на сместа за макарони. разбъркайте внимателно с помощта на шпатула, до хомогенност. Останалите 110 г белтъци разбийте в друга купа с помощта на миксер, на максимална скорост.
3. Сварете захарен сироп от захарта и водата, температурата трябва да е 118 градуса. Добавете горещия сироп на тънка струйка към разбиващите се белтъци, като намалите мощността малко. Продължете разбиването докато сместа се охлади, до около 35 градуса.
4. Добавете малко от белтъчната смес към приготвената по-рано паста и разбъркайте с помощта на шпатула. Така постепенно смесете двете смеси. Пресипете сместа в шприц с широк, гладък накрайник.
5. Върху два листа хартия за печене очертайте два кръга с диаметър 24 см с помощта на ринг и молив. Шприцовайте  капки от сместа в четирите краища на всяка тавата. Поставете листа хартия за печене с очертаното надолу. Внимателно, започвайки от центъра на кръга, запълнете кръга със сместа, със спираловидни движения. Всеки блат поръсете с малко счукани или нарязани на ситно ядки шам-фъстък. Отстрани на блатовете шприцовайте малки макарони - сладки. Печете в предварително загрята фурна на 125 градуса 20 минути.
6. За тестото смелете ядките шам-фъстък, захарта и малко белтък в блендер. Извадете сместа върху плота и я смесете с брашното, маслото и останалото яйце, до получаване на тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути. След това го разточете върху лист хартия за печене с помощта на точилка, с дебелина 0.5 см. С помощта на ринг изрежете кръг с диаметър 24 см. Поставете блата от тесто в тава, постлана с хартия за печене и ечете в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
7. За малиновия конфитюр затоплете малините в тенджерка, като ги разбърквате от време на време. Намачкайте малините с помощта на вилица. В купичка смесете захарта и пектина и ги добавете при малините. Оставете конфитюра да поври на слаб огън няколко минути. След това гоп ресипете в плоска чиния и го покрийте с прозрачно фолио. Поставете в хладилник.
8. За пат а бомб разбийте жълтъците с помощта на миксер. През това време сварете захарен сриоп. Щом температурата на сиропа достигне 115 градуса, го налейте при жълтъците на тънка струйка, без да спирате разбиването, докато сместа се охлади и придобие плътна консистенция.
9. За ваниловия мус поставете желатиновите листа в купа с вода за 10 минути. В тенджерка затоплете половината течна сметана с остърганата вътрешност на двете шушулки ванилия. Пресипете топата сметана в голяма купа, а в тенджерката затоплете изтисканите листа желатин докато се разтворят. Останалата сметана сипете в купа и разбийте с помощта на миксер, до гъстотата на пълномаслено кисело мляко. Пресипете желатина към сметаната с ванилия и разбъркайте. Отмерете 100 г от сместа "пат а бомб". добавете малко от ванилията с желатин към нея и разбъркайте. След това смесете двете смеси и разбъркайте. Добавете и битата сметана на няколко порции, като разбърквате внимателно. Пресипете ваниловия мус в шприц с гладък накрайник.
10. За да сглобите тортата, поставете блата от тесто върху чиния или поднос за торта. Шприцовайте няколко точки от ваниловия мус и поставете единия блат "макарон" върху него - с поръсената с ядки страна нагоре. Шприцовайте ванилов мус върху блата, чрез познатата техника - с кръгови движнеия от центъра навън. Оставете последния външен пръстен свободен. Там подредете пресни малини една до друга. По средата шприцовайте охладен малинов конфитюр. Поставете втория блат "макарон" отгоре. Шприцовайте розички от ванилов мус.
11. Слепете няколко макарона два по два с ванилов мус. Подредете ги върху тортата. Накрая поръсете със смлени ядки шам-фъстък и малко пудра захар.

Продукти

За пастата:

  • 40 г сурови ядки шам-фъстък
  • 40 г захар
  • 1 с.л. белтък

За тестото:

  • 80 г сурови ядки шам-фъстък
  • 80 г масло
  • 50 г пудра захар
  • 30 г яйце
  • 200 г брашно

За макароните:

  • 300 г пудра захар
  • 250 г фино смлени бадеми
  • 50 г сурови ядки шам-фъстък
  • 220 г белтъци
  • 300 г захар
  • 75 мл вода

За пат а бомб:

  • 90 г жълтък
  • 60 г вода
  • 175 г захар

За ваниловия мус:

  • 8 г желатин
  • 2 шушулки ванилия
  • 450 мл течна сметана
  • 100 г пат а бомб

За малиновия конфитюр:

  • 100 г малини
  • 75 г пудра захар
  • 3 г пектин

Свързани рецепти