Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте на сняг белтъците и постепенно, при непрекъснато разбиване, прибавете захарта.
2. След това добавете жълтъците, разтопеното масло, ванилията, настърганата лимонова кора и пресятото брашно. Разбъркайте внимателно с шпатула или лъжица.
3. Разделете тестото на две части и оцветете едната с какаото, разтворено в малко гореща вода.
4. Покрийте дъното на правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете бялото тесто в едната половина на тавата, а кафявото – в другата. Загладете и изпечете блата за 20 минути.
5. В тенджера смесете брашното и захарта за крема. Разбъркайте, добавете настърганата лимонова кора, ванилията, малко прясно мляко и разбъркайте, за да се получи гладка каша. 6. Сложете жълтъците и налейте останалото мляко. Сварете крема до сгъстяване.
7. Разделете готовия крем на две части. В едната сложете черния шоколад, а в другата – белия. Бъркайте докато се стопи шоколада. Намажете повърхността на крема с масло, за да не хваща коричка. Оставете напълно да се охлади.
8. Разбийте сметаната на сняг. Съвсем закратко разбийте белия и тъмния крем, за да нямат бучки, след това към тях прибавете равни количества от сметаната. Разбъркайте добре.
9. Нарежете изстиналия блат по дължина на 4 ленти. Сиропирайте лентите от блата с брендито, разредено с вода. Намажете бялата част с тъмен крем, а кафявата – с бял.
10. В средата на тортена чиния завийте една лента на охлюв. След това залепете около нея втората, като редувате цветовете по ваше желание, в зависимост от това каква шарка искате да получите. Наредете по същият начин и останалите ленти.
11. Загладете тортата с останалият крем и я украсете. Отстрани я облепете с карамелизирани ядки, отгоре подредете различни плодове, между тях поставете свежи листенца маточина, а накрая намажете плодовете с разтопен желатин.

Продукти

За блата:

  • 5 яйца
  • 120 г захар
  • 60 г краве масло
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 1 пакетче ванилия
  • 80 г брашно
  • 2 с.л. какао

За крема:

  • 1 литър прясно мляко
  • 4 жълтъка
  • 8 с.л. брашно
  • 12 с.л. захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 0.5 лимон
  • настъргана кора
  • 100 г натурален шоколад
  • 100 г бял шоколад
  • 100 мл течна сметана

За сиропиране:

  • 3 с.л. бренди
  • 3 с.л. вода

За украса:

  • карамелизирани ядки
  • плодове по избор
  • листа маточина
  • разтопен желатин

Свързани рецепти