Торта "Лош"
1. За хрупкавата основа нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. Дръпнете купата от огъня и добавете маслото. Бъркайте докато то се разтопи и шоколада стане лъскав. Добавете оризона /бял/ и разбъркайте. Изсипете сместа в тавичка с диаметър 24 см, предварително намаслена и покрита с прозрачно фолио. Притиснете добре сместа, покрийте с фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
2. За пандишпановия блат смелете в блендер филираните бадеми заедно с пудрата захар. Пресипете сместа в купа и добавете брашното. Разтопете маслото докато замирише на ядки. Разбийте белтъците с помощта на тел, но не до пяна. Добавете сладкото от кайсии към белтъците, разбъркайте и пресипете при сухите продукти. Разбъркайте и добавете не много горещото разтопено масло. Разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете нарязания на кръгчета банан и отново разбъркайте. Намаслете дъното и стените на форма с диаметър 24 см и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа в тавичката и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. След като блата изстине, отстранете хартията от дъното му и с помощта на ринг с диаметър 18 см изрежете кръг.
3. За муса накиснете желатина в купа със студена вода. Нарежете бананите на кръгчета. В тенджерка разтопете маслото и добавете бананите, остърганата вътрешност на шушулката ванилия, малко ром и пръчката канела. Разбъркайте за 1-2 минути, отстранете пръчката канела, пресипете сместа в блендер, добавете изтискания желатин и пасирайте. Пресипете сместа в купа и я поставете на ледена баня, т.е. в друга купа, пълна с лед и студена вода.
4. Разбийте сметаната със захарта до плътността на кисело мляко. Добавете малко от нея към пасираната смес и разбъркайте. След това изсипете цялата смес при сметаната и разбъркайте внимателно.
5. Намажете с олио вътрешността на ринг с диаметър 20 см и поставете дебела лента целофан. Постелете голямо парче прозрачно фолио и изсипете половината бананов мус. Поставете парчето блат и го натиснете надолу. Излейте останалия мус и загладете. Завийте повърхността с фолиото и поставете във фризер за 4 часа.
6. За шоколадовите бонбони нарежете бадемите на по-тънко, по дължина. Сложете ги в тавичка и ги запечете на 180 градуса за 6 минути. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Темперирайте шоколада. В голяма плоска тава, постлана с хартия за печене, с помощта на лъжица сипвайте по малко шоколад. Поръсете всяко кръгче шоколад с малко бадеми и нарязана на ситно мента. Тръснете тавата, за да се оформят бонбоните по-добре и ги оставете на стайна температура за 10-15 минути.
7. За какаовото желе накиснете желатина в студена вода. Сварете сироп от захар и вода. Добавете сметаната и какаото, като бъркате непрекъснато, до гладкост. Дръпнете съда от котлона и добавете изтискания желатин, разбъркайте. Оставете желето да изстине до около 40 градуса. Като гребнете с лъжица от желето и я обърнете с опакото нагоре, то не трябва да се стича.
8. За зеленото желе накиснете желатина в студена вода. Сипете сметаната в тенджерка и добавете начупения бял шоколад и меда. Бъркайте докато шоколада се разтопи. Добавете олиото, разбъркайте и дръпнете от огъня. Добавете смлените пшенични стръкове, разбъркайте и го прецедете в друг съд. Добавете изтискания желатин и разбъркайте. Оставете желето да изстине до 40 градуса.
9. Извадете замръзналата торта от фризера и от ринга. Поставете я върху малко рингче вътре в тавата. Полейте я с каковото желе с помощта на черпак, докато се покрие цялата. поръсете отгоре малко зелено желе. След като се желето спре да се стича, я поставете върху хрупкавата основа, в поднос. Украсете тортата отстрани с шоколадовите бонбони.

Продукти

  • За банановия пандишпан:125 г масло 1 банан 125 г филирани бадеми 200 г пудра захар 125 г брашно 5 белтъка 2 с.л. сладко от кайсииЗа банановия мус:400 мл течна сметана 50 г захар 4 листа желатин 350 г банан 1 шушулка ванилия 50 г бучка масло 1 пръчка канела ром 1 лимон сокЗа хрупкавата основа:150 г бял шоколад 50 г масло 60 г оризонЗа какаовото желе:280 мл вода 360 г захар 260 мл течна животинска сметана 120 г какао 6 листа желатинЗа зеленото желе:1 лист желатин 65 г бял шоколад 35 мл течна животинска сметана 15 мл слънчогледово олио 1 ч.л. пшенични стръкове на прахЗа шоколадовите бонбони:150 г натурален шоколад 70 г белени бадеми 2 стръка мента

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички