Торта Линцер
1. Сложете лешниците в тавичка и ги запечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 15 минути. След това ги увийте в кухненска кърпа и ги разтрийте, за да ги обелите.
2. Сложете белените бадеми и лешници в блендер и ги смелете фино.
3. В купа пресейте брашното. Добавете канелата и бакпулвера и смлените ядки. Разбъркайте.
4. В друга купа разбийте мекото масло с помощта на миксер. Без да спирате разбиването добавете захарта, а след ова и жълтъка. Малко по малко добавете и сухите съставки. Разбивайте до оформянето на топка тесто.
5. Извадете тестото върху набрашнен плот и с ръце го оформете на правоъгълник. Разделете тестото на половина. Едната половина разстелете на дъното на форма за пай с къдрави стени и подвижно дъно /диаметър 25 см/, като оформите и ръб.
6. Другата половина тесто разточете между два листа хартия за печене в кръг с диаметър 30 см. Поставете тестото както е в тава и заедно с формата с основата на тортата ги поставете в хладилник за 30 минути, за да се стегнат.
7. Нанесете сладкото от малини по цялата повърхност на основата на тортата. Разточеното тесто нарежете на ленти с еднаква ширина /2-2.5 см/ с помощта на нож за пица /къдрав/. Подредете лентите върху сладкото на разстояние 1 см. една от друга. Пренасяйте лентите, като си помагате с палетен нож. Вторият слой ленти поставете по диагонал върху долните. Поставете тортата в хладилник за 30 минути. След това я печете в предварително агрята фурна на 180 градуса 40 минути. По средата на печенето завъртете тортата на 180 градуса.
8. Поръсете още топлата торта Линцер с тънък слой пудра захар.

Продукти

  • 60 г лешници
  • 140 г белени бадеми
  • 265 г брашно
  • 1 ч.л. канела
  • 165 г безсолно масло
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 0.25 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. захар
  • сладко от малини

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички