Тази италианска торта е с пухкав блат от бадемово брашно, шоколад и разбити белтъци, покрит с крем от маскарпоне. Приготвянето и е истинско удоволствие, а за насладата от консумирането и думите са излишни.

Продукти

  • 180 г натурален шоколад (70% какао)
  • 2 жълтъка
  • 4 яйца
  • щипка сол
  • 150 г бадемово брашно
  • 50 г царевично нишесте
  • 100 мл зехтин екстра върджин
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.ч. захар
  • 100 г маскарпоне
  • ягоди

Начин на приготвяне:

  • 1. Отделете жълтъците и белтъците. Шестте жълтъка разбийте с ½ ч.ч. захар, с помощта на миксер, докато сместа избледнее. В друга купа разбийте белтъците с щипка сол до получаването на сняг.
  • 2. Начупете шоколада в стъклена купа и го разтопете на водна баня. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. След това добавете зехтина и ваниловия екстракт и разбъркайте.
  • 3. Към разбитите жълтъци добавете бадемовото брашно и пресятото царевично нишесте и разбъркайте. Добавете шоколадовата смес и разбъркайте отново. След това добавете разбитите белтъци на порции, малко по малко, като разбърквате много внимателно, за да запазите въздушността на сместа.
  • 4. Изсипете сместа в предварително намазнена и постлана с хартия за печене форма за печене (диаметър 18 или 20 см). Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути.
  • 5. Разбъркайте маскарпонето с помощта на тел. Извадете изстиналия блат от формата и го поставете наобратно върху поднос за торта. Разпределете маскарпонето по повърхността му. Украсете с нарязани и цели ягоди.

Свързани рецепти

Виж всички