Торта "Ягодови полета"

Торта "Ягодови полета"

Начин на приготвяне:

1. Разтопете белия шоколад на водна баня. След това го темперирайте, като изсипете 2/3 от него върху студен мраморен плот и започнете да го разстилате, докато температурата му не падне на 26 градуса. След това го върнете при останалия шоколад. Върху два големи листа хартия за печене разстелете шоколада на тънък слой. Докато още не се е втвърдил, с помощта на ринг /диаметър 20 см/ изрежете два кръга, върху двата листа, без да ги местите. След това върху големите кръгове поставете по-малък ринг /диаметър 15 см/ и изрежете втори кръг, отново без да го местите. Изправете по-големия ринг и го подпрете върху нещо, за да стои изправен. Поставете парче картон в него, да се извие. Върху картона поставете сгънат откъм широката страна едния лист хартия с разстлания и изрязан шоколад. Оставете шоколада да се втвърди.
2. За основата разтопете маслото. Разтопете шоколада в голяма купа и щом поизстине, добавете към него оризона и маслото и разбъркайте. Намаслете стените на ринг /диаметър 20 см/ от вътрешната страна и поставете лента от твърд целофан. Постелете лист хартия за печене върху чиния, поставете ринга върху нея и изсипете сместа в него. Притиснете добре и поставете в хладилник докато се стегне.
3. Сипете 100 г захар и 100 г вода в тенджерка. Щом сиропа заври, добавете нарязаните листа мента и варете сиропа на слаб огън още 20 минути. Оставете сиропа да изстине.
4. Накиснете желатина в купа със студена вода и оставете за 10 минути. През това време разбийте сметаната с помощта на миксер, до пухкавост. Затоплете желатина в съд със съвсем малко вода. На тънка струйка добавете към сметаната изстиналия ментов сироп, а след това и желатина. Разбийте до хомогенност. Прехвърлете крема в шприц без накрайник.
5. Върху стегналата се основа шприцовайте един слой крем. След това изградете стени от крема, като шприцовате ленти само по края на ринга, на етажи. Поставете във фризер, докато стегне.
6. Почистете ягодите, запазете 5-6 цели, а останалите разрежете на резени. нарязаните ягоди смесете със сладкото от ягоди, разбъркайте добре.
7. Извадете стегналата се торта, поставете я върху поднос и отстранете ринга.
8. Разтопете натуралния шоколад.
Постелете широка лента /с дължина, отговаряща на диаметъра на тортата/ от твърд целофан върху лист хартия за печене. Разстелете шоколада на тънък слой по цялата повърхност на лентата. Бързо, докато шоколадът не се втвърдил, отлепете шоколадовата лента от целофана и обвийте с нея студената торта. Поставете отново във фризер, за да се стегне шоколада.
9. Извадете тортата и в образувалото се празно пространство, изсипете ягодите. Най-отгоре поставете целите ягоди. Отчупете внимателно по-големия кръг от листа хартия, който беше оставен легнал и го поставете върху тортата. След това извадете сгънатия лист от ринга и поставете по-големия кръг шоколад върху тортата. Украсете с листенца мента.

Продукти

За основата:

  • 50 г оризон
  • 50 г бял шоколад
  • 15 г масло

За крема:

  • 2 листа желатин
  • 1 връзка мента
  • 100 мл вода
  • 100 г захар
  • 500 мл течнас метана

За пълнежа:

  • 250 г ягоди
  • 3 с.л. сладко от ягоди

За украса:

  • 200 г натурален шоколад
  • 4 стръка мента
  • 300 г бял шоколад

Свързани рецепти