Торта "Фрескати"
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. Накиснете стафидите в ром за 3 часа.
2. За масленото тесто изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете останалите продукти и ги размесете с пръсти. След това омесете гладко тесто. Сплескайте го, увийте го в прозрачно фолио и го оставете за 30 минути в хладилник. След това разточете тестото тънко, като поръсвате малко брашно на плота. Изрежете един кръг от тестото /16 см диаметър/. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене и го изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 15 минути.
3. За блата раздлете жълтъците и белтъците. Белтъците разбийте с половината захар с помощта на миксер, на пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар до изсветляване, на ръка. Разтопете маслото. Прецедете стафидите, като запазите рома, в който са киснали.
4. Добавете 1/3 от белтъчната пяна към жълтъците и разбъркайте. Добавете половината брашно и разбъркайте. След това половината разтопено масло, разбъркайте. Добавете останалото брашно, а след това още 1/3 белтъци. Добавете стафидите, накрая останалите белтъци.
5. Намажете с масло форма с пружина /16 см диаметър/ и я постелете с хартия за печене. Изсипете сместа за блата и я заравнете. Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
6. Сипете рома в тенджерка и добавете към него малко захар или мед. Разбъркайте докато сиропът се посгъсти. Оставете го да се охлади.
7. За меренгето направете сироп от водата и захарта /121 градуса/. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете на тънка струйка горещия сироп и разбивайте докато се получи твърда пяна.
8. За карамела накиснете листата желатин в студена вода за 5-10 минути. В тенджерка карамелизирайте захарта. Добавете на струйка горещата сметана. Оставете карамела да поври малко. Добавете маслото и разбъркайте. Дръпнете сместа от огъня, изцедете листата желатин и ги добавете. Разбъркайте и оставете карамела да изстине на стайна температура.
9. Тортата се сглобява като намажете леко с меренге основата от маслено тесто. С четчица намажете долната част на изстиналия блат със сиропа от ром и го поставете върху основата. Намажете и отгоре блата със същия сироп.
10. Поставете тортата върху въртящ се поднос и насете обилно количество меренге върху тортата. Загладете я по цялата повърхност на тортата с помощта на палетен нож. Посатвете тортата в хладилник за кратко.
11. Поставете тортата върху решетка в тава. Залейте тортата с изстиналия карамел докато се покрие цялата. След като тортата се изцеди я прехвърлете върху поднос. Украсете със захаросани череши или череши от сладко.
2. За масленото тесто изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете останалите продукти и ги размесете с пръсти. След това омесете гладко тесто. Сплескайте го, увийте го в прозрачно фолио и го оставете за 30 минути в хладилник. След това разточете тестото тънко, като поръсвате малко брашно на плота. Изрежете един кръг от тестото /16 см диаметър/. Поставете го в плоска тава, постлана с хартия за печене и го изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 15 минути.
3. За блата раздлете жълтъците и белтъците. Белтъците разбийте с половината захар с помощта на миксер, на пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар до изсветляване, на ръка. Разтопете маслото. Прецедете стафидите, като запазите рома, в който са киснали.
4. Добавете 1/3 от белтъчната пяна към жълтъците и разбъркайте. Добавете половината брашно и разбъркайте. След това половината разтопено масло, разбъркайте. Добавете останалото брашно, а след това още 1/3 белтъци. Добавете стафидите, накрая останалите белтъци.
5. Намажете с масло форма с пружина /16 см диаметър/ и я постелете с хартия за печене. Изсипете сместа за блата и я заравнете. Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
6. Сипете рома в тенджерка и добавете към него малко захар или мед. Разбъркайте докато сиропът се посгъсти. Оставете го да се охлади.
7. За меренгето направете сироп от водата и захарта /121 градуса/. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Добавете на тънка струйка горещия сироп и разбивайте докато се получи твърда пяна.
8. За карамела накиснете листата желатин в студена вода за 5-10 минути. В тенджерка карамелизирайте захарта. Добавете на струйка горещата сметана. Оставете карамела да поври малко. Добавете маслото и разбъркайте. Дръпнете сместа от огъня, изцедете листата желатин и ги добавете. Разбъркайте и оставете карамела да изстине на стайна температура.
9. Тортата се сглобява като намажете леко с меренге основата от маслено тесто. С четчица намажете долната част на изстиналия блат със сиропа от ром и го поставете върху основата. Намажете и отгоре блата със същия сироп.
10. Поставете тортата върху въртящ се поднос и насете обилно количество меренге върху тортата. Загладете я по цялата повърхност на тортата с помощта на палетен нож. Посатвете тортата в хладилник за кратко.
11. Поставете тортата върху решетка в тава. Залейте тортата с изстиналия карамел докато се покрие цялата. След като тортата се изцеди я прехвърлете върху поднос. Украсете със захаросани череши или череши от сладко.
Продукти
- За масленото тесто:220 г брашно 1 яйце 100 г пудра захар 85 г маслоЗа блата:200 г стафиди 200 мл ром 45 г масло 3 яйца 90 г захар 75 г брашноЗа меренгето:120 г вода 380 г захар 200 г белтъциЗа карамела:4 листа желатин 300 г захар 200 мл течна сметана 150 г масло
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери