Торта Добуш
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блата отделете белтъците от жълътците. Белтъците разбийте с помощта на миксер или кухненски робот заедно с половината захар, като я сипете на 2-3 пъти, до пухкавост. Жълтъците разбийте на ръка с другата половина захар на пяна. Разтопете маслото и го добавете на струйка към жълтъците. Добавете половината брашно и разбърквайте с помощта на шпатула. Добавете малко от разбитите белтъци и отново разбъркайте. Следват останалото брашно и останалите белтъци. Изсипете сместа в плоска тава, постлана с хартия за печене и разстелете с палетен нож равномерно сместа. Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 8 минути.
2. За виенското /масленото/ тесто направете кладенче в брашното и изсипете останалите продукти в него - яйцето разбийте предварително. Омесете тесто с помощта на шпакла, като не пипате много с ръце. Щом се съберат трохите в топка увийте тестото в прозрачно фолио, като го сплескате хубаво, и го сложете в хладилник за 30 минути.
3. За шоколадовия крем разтопете на водна баня шоколада. През това време разбийте яйцата с пудрата захар и ги добавете към разтопения шоколад докато още е на водна баня. бъркайте енергично 1-2 минути и дръпнете съда. Пуснете маслото в сместа и бъркайте леко докато то се разтопи.
4. Отлепете изстиналия блат от хартията и с помощта на малък ринг изрежете кръгове, а от остатъците блат - полукръгове, които ще напаснете при реденето на тортата. Намажете платките с шоколадов крем откъм долната страна /при печенето/. Започнете да нареждате тортата върху поднос, върху който сте сложили ринг, постлан с прозрачно фолио /краищата му да стърчат извън ринга/. Пооставяйте платките, намазани с крем една върху друга. Последната, най-горната, платка намажете отгоре с крем. Сложете тортата да се стегне в хладилник, а ако бързате, във фризер за кратко.
5. Разточете студеното маслено тесто и със същияразмер ринг изрежете един кръг. Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути. След изпичане поставете кръга да изстине върху решетка.
6. За карамела сложете в тенджерка първо малко количество от захарта и когато тя започне да се карамелизира добавете още малко. Продължавайте да добавяте захар без да бъркате, а само разклащайте съда. Внимавайте карамела да не стане много тъмен на цвят. накрая добавете и маслото и разклатете докато то се стопи. Излейте карамела върху парчето маслено тесто, като под решетката сте сложили парче хартия. След като стегне карамела нарежете този кръг на триъгълници, в случай 6 на брой.
7. Извадете охладената торта от ринга и отстранете фолиото. Нанесете с ръка по стените на тортата филираните бадеми и я поставете върху поднос. Украсете тортата отгоре с розички от бита сметана. Наредете и триъгълниците от тесто с карамел.
2. За виенското /масленото/ тесто направете кладенче в брашното и изсипете останалите продукти в него - яйцето разбийте предварително. Омесете тесто с помощта на шпакла, като не пипате много с ръце. Щом се съберат трохите в топка увийте тестото в прозрачно фолио, като го сплескате хубаво, и го сложете в хладилник за 30 минути.
3. За шоколадовия крем разтопете на водна баня шоколада. През това време разбийте яйцата с пудрата захар и ги добавете към разтопения шоколад докато още е на водна баня. бъркайте енергично 1-2 минути и дръпнете съда. Пуснете маслото в сместа и бъркайте леко докато то се разтопи.
4. Отлепете изстиналия блат от хартията и с помощта на малък ринг изрежете кръгове, а от остатъците блат - полукръгове, които ще напаснете при реденето на тортата. Намажете платките с шоколадов крем откъм долната страна /при печенето/. Започнете да нареждате тортата върху поднос, върху който сте сложили ринг, постлан с прозрачно фолио /краищата му да стърчат извън ринга/. Пооставяйте платките, намазани с крем една върху друга. Последната, най-горната, платка намажете отгоре с крем. Сложете тортата да се стегне в хладилник, а ако бързате, във фризер за кратко.
5. Разточете студеното маслено тесто и със същияразмер ринг изрежете един кръг. Изпечете го в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути. След изпичане поставете кръга да изстине върху решетка.
6. За карамела сложете в тенджерка първо малко количество от захарта и когато тя започне да се карамелизира добавете още малко. Продължавайте да добавяте захар без да бъркате, а само разклащайте съда. Внимавайте карамела да не стане много тъмен на цвят. накрая добавете и маслото и разклатете докато то се стопи. Излейте карамела върху парчето маслено тесто, като под решетката сте сложили парче хартия. След като стегне карамела нарежете този кръг на триъгълници, в случай 6 на брой.
7. Извадете охладената торта от ринга и отстранете фолиото. Нанесете с ръка по стените на тортата филираните бадеми и я поставете върху поднос. Украсете тортата отгоре с розички от бита сметана. Наредете и триъгълниците от тесто с карамел.
Продукти
- За блата:30 г масло 6 яйца 120 г захар 120 г брашноЗа виенското тесто:1 яйце 150 г брашно 100 г масло 50 г захарЗа шоколадовия крем:100 г шоколад 2 яйца 150 г пудра захар 200 г маслоЗа карамела:150 г захар 1 ч.л. маслоЗа гарниране:100 г печени филирани бадеми 100 мл сметана 25 г захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене