Торта Дънди
1. Накиснете стафидите в ром и гореща вода за 1 час.
2. За марципана смелете бадемите в блендер. Добавете пудрата захар и отново пуснете блендера. Накрая добавете белтъка и разбъркайте. Ако се получава топка, значи марципана е готов. Ако не е достатъчен белтъка като течност, добавете малко студена вода. Отделете 50 г от марципана.
3. Останалият марципан сложете в купа заедно с пудрата захар и маслото и разбийте с миксер. Отделно смесете брашното с бакпулвера. Нарежете захаросаните цитрусови кори на малки кубчета. Изцедете стафидите, като запазите малко от течността.
4. Добавете яйцата едно по едно към разбиващата се смес. След това добавете и брашното с бакпулвера и продължете разбиването. Добавете стафидите и захаросаните корички и разбъркайте на ръка. Нарежете белените бадеми и ги добавете и тях.
5. Намаслете хубаво форма за торта /24 см/ с подвижно дъно. Изрежете кръг за дъното от хартия за печене и го поставете. Изрежете и лента за борда на формата, която да излиза малко извън формата. Изсипете сместа за тортата и я заравнете отгоре. Наредете равномерно белените бадеми, в кръг. Печете тортата на 160 градуса 2 часа, като проверявате след първия час, пробождайки я с клечка.
6. В тенджерка загрейте кайсиевия конфитюр с малко от течността, в която са киснали стафидите. С помощта на четка нанесете сиропа по борда на тортата, а след това и отгоре.
7. Разточете отделения марципан с ръце на дълго тънко руло, като си поръсвате пудра захар при необходимост. Обгърнете основата на тортата с марципана. С помощта на кламер или някакъв прибор направете мотив по ръба на чарципана.
8. Поднесете тънко парче торта с чаша следобеден чай.

Продукти

  • За марципана:150 г белени бадеми 150 г пудра захар 1 белтъкЗа пълнежа:400 г стафиди 100 мл ром 200 мл гореща вода 140 г захаросани цитрусови корички 80 г белени бадеми 250 г меко масло 250 г пудра захар 6 яйца 1 щипка сол 1 ч.л. бакпулвер 350 г брашно100 г белени бадеми 100 г конфитюр от кайсии

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички