Торта "Дам бланш"
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За парфето разбийте сметаната с 1 с.л. захар с помощта на миксер, до гъстотата на кисело мляко. Охладете я.
2. На водна баня разбийте жълтъците с 1 с.л. захар, остърганата вътрешност на шушулките ванилия и бялото вино. Разбивайте енергично, като внимавате температурата да не е над 80 градуса, до получаването на пяна. Веднага след това поставете купата в ледена водна баня - купа с кубчета лед и студена вода и продължете да разбърквате. Дръпнете купата и разбийте още известно време. Добавете битата сметана и разбъркайте с помощта на шпатула. Разлейте сместа в силиконова форма с 6 гнезда /всяко с диаметър 6 см/, поставена върху табличка. Поставете във фризер за 2 часа.
3. За основата намаслете дъното и стените на форма с диаметър 24 см. Постелете дъното и с хартия за печене. Загрейте фурната на 160 градуса. Сипете брашното върху плота и към него добавете бакпулвера и солта. Разбъркайте с пръсти и направете кладенче. В кладенчето сипете половин предварително разбито яйце, меко масло, захар и какао. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно добавяйте брашното. Щом омесите гладко тесто, го разстелете с ръце върху дъното на формата. Печете 20 минути.
4. За украсата разтопете белия шоколад на водна баня. След това го темперирайте. Върху плота постелете голямо парче хартия за печене, а върху него лист твърд целофан. Сипете шоколада върху целофана и го разстелете на тънък слой с помощта на палетен нож. Прехвърлете хартията и целофана в голяма плоска тава и оставете шоколада да се втвърди за 5 минути. С ринг /диаметър 24 см/ натиснете леко шоколада. В големия кръг с малки рингчета, с различни размери, натиснете, за да се оформят по-малки кръгчета. Оставете шоколада да се втвърди за още 5 минути.
5. Разбийте сметаната със захарта и я прехвърлете в шприц с гладък накрайник. Охладете я.
6. Отстранете хартията от изстиналия блат. Поставете го върху поднос. Върху блата подредете топките парфе. Между тях шприцовайте по-малки топки от бита сметана. Поръсете с малко запечени филирани бадеми. Отчупете кръга от бял шоколад. Отчупете и малките кръгчета така, че да се отворят прозорчета. Поставете кръга от бял шоколад върху тортата. /Останалият шоколад начупете и запазете за друг десерт./
2. На водна баня разбийте жълтъците с 1 с.л. захар, остърганата вътрешност на шушулките ванилия и бялото вино. Разбивайте енергично, като внимавате температурата да не е над 80 градуса, до получаването на пяна. Веднага след това поставете купата в ледена водна баня - купа с кубчета лед и студена вода и продължете да разбърквате. Дръпнете купата и разбийте още известно време. Добавете битата сметана и разбъркайте с помощта на шпатула. Разлейте сместа в силиконова форма с 6 гнезда /всяко с диаметър 6 см/, поставена върху табличка. Поставете във фризер за 2 часа.
3. За основата намаслете дъното и стените на форма с диаметър 24 см. Постелете дъното и с хартия за печене. Загрейте фурната на 160 градуса. Сипете брашното върху плота и към него добавете бакпулвера и солта. Разбъркайте с пръсти и направете кладенче. В кладенчето сипете половин предварително разбито яйце, меко масло, захар и какао. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно добавяйте брашното. Щом омесите гладко тесто, го разстелете с ръце върху дъното на формата. Печете 20 минути.
4. За украсата разтопете белия шоколад на водна баня. След това го темперирайте. Върху плота постелете голямо парче хартия за печене, а върху него лист твърд целофан. Сипете шоколада върху целофана и го разстелете на тънък слой с помощта на палетен нож. Прехвърлете хартията и целофана в голяма плоска тава и оставете шоколада да се втвърди за 5 минути. С ринг /диаметър 24 см/ натиснете леко шоколада. В големия кръг с малки рингчета, с различни размери, натиснете, за да се оформят по-малки кръгчета. Оставете шоколада да се втвърди за още 5 минути.
5. Разбийте сметаната със захарта и я прехвърлете в шприц с гладък накрайник. Охладете я.
6. Отстранете хартията от изстиналия блат. Поставете го върху поднос. Върху блата подредете топките парфе. Между тях шприцовайте по-малки топки от бита сметана. Поръсете с малко запечени филирани бадеми. Отчупете кръга от бял шоколад. Отчупете и малките кръгчета така, че да се отворят прозорчета. Поставете кръга от бял шоколад върху тортата. /Останалият шоколад начупете и запазете за друг десерт./
Продукти
- За ваниловото парфе:175 мл течна сметана 2 шушулки ванилия 2 жълтъка 2 с.л. захар 1 с.л. бяло виноЗа шоколадовата основа:160 г меко масло 120 г фина захар 0.5 яйце 220 г брашно 50 г какао щипка сол 1 ч.л. бакпулверЗа шоколадовия сос:75 мл прясно мляко 175 мл течна животинска сметана 50 г захар 3 жълтъка 100 г натурален шоколадДопълнително:250 г бял шоколад 200 мл течна сметана 50 г захар
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери