Торта "Дъга"
Рецепта от: Кари Озмънд
1. За блатовете разбийте с помощта на миксер маслото със захарта до пухкавост. Разбийте леко яйцата в купичка и ги добавете постепенно към сместа, като разбивате с миксера. Добавете ванилията и разбийте отново.
2. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и содата и разбъркайте. Започнете да добавяте по малко брашно и мътеница, като ги редувате и разбърквате с помощта на шпатула до гладкост.
3. Щом сместа е готова, разделете я в три купи, на равни части. Към едната част добавете червена боя и разбъркайте до пълното и разтваряне. Намаслете дъното и стените на три форми с диаметър 23 см и постелете дъното им с хартия за печене. Във всяка форма сипете различен цвят смес за блат и го разстелете равномерно. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. След това ги оставете да изстинат напълно и ги извадете.
4. За маслената глазура разбийте с помощта на миксер мекото масло с пудрата захар и солта до пухкавост. Добавете сметаната и ванилията и разбийте отново. Разпределете глазурата в три купички, по равно. Към всяка част добавете различен цвят гел-боя – оранжев, зелен и лилав и разбъркайте до пълното и разтваряне.
5. Поставете 1 ч.л. от някоя от глазурите по средата на поднос за торта. Върху него поставете червения блат. Нанесете оранжевата глазура върху него, като я разстилате с помощта на палетен нож. Поставете жълтия блат, а върху него разстелете зелената глазура. Накрая поставете синия блат, а върху него разстелете лилавата глазура.
6. За белтъчната глазура загрейте царевичния сироп в тенджерка до завиране. Разбийте белтъците с винения камък на ръка на водна баня, до получаването на пяна. Добавете врелия царевичен сироп на тънка струйка без да спирате да разбивате енергично. Белтъчната пяна трябва да образува твърди върхове, това ще отнеме около 4 минути. Дръпнете купата от огъня, добавете ванилията и разбъркайте.
7. Нанесете белтъчната глазура по повърхността на цялата торта без да я заглаждате идеално. По желание може да украсите тортата със слънце с лъчи, направени от разтопен на водна баня бял шоколад.
2. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и содата и разбъркайте. Започнете да добавяте по малко брашно и мътеница, като ги редувате и разбърквате с помощта на шпатула до гладкост.
3. Щом сместа е готова, разделете я в три купи, на равни части. Към едната част добавете червена боя и разбъркайте до пълното и разтваряне. Намаслете дъното и стените на три форми с диаметър 23 см и постелете дъното им с хартия за печене. Във всяка форма сипете различен цвят смес за блат и го разстелете равномерно. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути. След това ги оставете да изстинат напълно и ги извадете.
4. За маслената глазура разбийте с помощта на миксер мекото масло с пудрата захар и солта до пухкавост. Добавете сметаната и ванилията и разбийте отново. Разпределете глазурата в три купички, по равно. Към всяка част добавете различен цвят гел-боя – оранжев, зелен и лилав и разбъркайте до пълното и разтваряне.
5. Поставете 1 ч.л. от някоя от глазурите по средата на поднос за торта. Върху него поставете червения блат. Нанесете оранжевата глазура върху него, като я разстилате с помощта на палетен нож. Поставете жълтия блат, а върху него разстелете зелената глазура. Накрая поставете синия блат, а върху него разстелете лилавата глазура.
6. За белтъчната глазура загрейте царевичния сироп в тенджерка до завиране. Разбийте белтъците с винения камък на ръка на водна баня, до получаването на пяна. Добавете врелия царевичен сироп на тънка струйка без да спирате да разбивате енергично. Белтъчната пяна трябва да образува твърди върхове, това ще отнеме около 4 минути. Дръпнете купата от огъня, добавете ванилията и разбъркайте.
7. Нанесете белтъчната глазура по повърхността на цялата торта без да я заглаждате идеално. По желание може да украсите тортата със слънце с лъчи, направени от разтопен на водна баня бял шоколад.
Продукти
- За блатовете:210 г меко масло 385 г захар 4 яйца 2 ч.л. ванилов екстракт 385 г брашно 2 ч.л. бакпулвер 6 г сода бикарбонат 300 мл мътеница или кисело мляко гел-боя за хранителни цели - червена жълта и синяЗа маслената глазура:250 г меко масло щипка сол 4 ч.ч. пудра захар 50 мл сметана или прясно мляко 0.5 ч.л. ванилов екстрактЗа белтъчната глазура:250 мл бял царевичен сироп 2 белтъка 0.25 ч.л. винен камък 1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Кари Озмънд
Начос крилца
Рецепти Кари Озмънд
Чесново хлебче с чедър
Рецепти Кари Озмънд
Палачинки с мътеница
Рецепти Кари Озмънд
Мраморен чийзкейк
Рецепти Кари Озмънд
Печени яйчени рулца със сос от сини сливи
Рецепти Кари Озмънд
Печено говеждо
Рецепти Кари Озмънд
Пилешки гърди с праз и синьо сирене
Рецепти Кари Озмънд
Запечени картофи с праз и пармезан
Рецепти Кари Озмънд
Свинско филе със сос от боровинки
Рецепти Кари Озмънд
Парфе с кисело мляко и плодове