Торта "Дъга"

Торта "Дъга"

Начин на приготвяне:

1. Първо пригответе масления крем. В тенджерка сипете брашното и добавете на струйка прясното мляко, като бъркате енергично до получаването на гладка смес, нещо като сос бешамел. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и ваниловия екстракт. Разбъркайте. Пресипете сместа, като я прекарате през цедка, в купа и оставете да изстине.
2. В друга купа разбийте маслото /нарязано на кубчета, със стайна температура/ и пудрата захар до пухкавост, с помощта на миксер. Добавете охладената смес от мляко и брашно и разбъркайте с помощта на шпатула. Поставете крема в хладилник, докато дойде време да го използвате.
3. Посочените продукти са за 3 блата. Затова, ако искате да направите шестпластова торта, както е в оригинал, удвоете количеството на необходимите продукти. Най-добре пригответе сместа за блатовете на два пъти. В една купа разбийте яйцата с прясното мляко. Добавете олиото и ваниловия екстракт. Разбъркайте. В друга купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта.
4. Разбийте маслото със стайна температура със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавяйте по малко от течните съставки и от брашното, като разбърквате непрекъснато. Сместа трябва да е напълно гладка.
5. Разпределете сместа в три купи. Към едната сипете достатъчно сладкарска синя гел боя и разбъркайте. Към другата част добавете червена боя, а към третата - жълта. Пресипете всяка смес в отделна форма с приблизителен диаметър 16-18 см. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
6. Извадете латовете да изстинат. През това време направето втора порция от сместа, разпределете я в три купи и оцветете със зелено, оранжево и розово. Изпечете блатовете по същия начин, а след това ги охладете.
7. Върху кръгла подложка за торта поставете единия блат. Намажете го със сладко от ягоди. Следващият блат намажете с маслен крем. Поставете блата с намазаната страна върху блата, намазан със сладко. Намажете със сладко и захлупете с блат, намазан с маслен крем. Продължете до изчерпване на блатовете.
8. Промушете 3 метални или дървени шиша през тортата. Нанесете един слой маслен крем по цялата и повърхност. Поставете в хладилник да се стегне. След това нанесете още един слой маслен крем. Отстранете шишовете. Нарежете тортата на триъгълни парчета.

Продукти

  • 225 г пудра захар
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • 225 г брашно
  • 0.5 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 130 г безсолно масло
  • 2 яйца
  • 60 мл олио
  • 120 мл прясно мляко
  • 6 хранителни бои за оцветяване
  • 370 г сладко от ягоди

За масления крем:

  • 80 г брашно
  • 340 мл прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 450 г безсолно масло
  • 750 г пудра захар
  • щипка сол

Свързани рецепти