Торта "Черната кутия"

Торта "Черната кутия"

Начин на приготвяне:

1. За т.нар. кейк "Москович", който ще е блатът на тортата, отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с половината захар с помощта на миксер, на сняг. Жълтъците разбийте с останалата захар, на ръка, на водна баня, т.е. като поставите купата с тях върху тенджера с малко вряща вода. Бийте жълтъците докато станата на пяна. Разтопете маслото на слаб огън.
2. Дръпнете купата с жълтъците и добавете към тух разтопеното масло. Добавете половината брашно и разбъркайте. След това добавете малко от разбитите белтъци и разбъркайте внимателно. Добавете останалото брашно, разбъркайте. След това и останалите белтъци.
3. Намажете с масло две квадратни тавички и ги постелете с хартия за печене. Разпределете сместа за блатовете в тях и ги печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 25 минути.
4. За крема първо трябва да направите сладкарски крем, като сложите в купичка жълтъците, добавите към тях малко мляко, малко захар и брашното. Разбъркайте на кашичка. Останалото мляко сипете в тенджерка и го оставете да заври. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Изсипете малко от топлото мляко при жълтъците, а след това изсипете всичко в тенджерката. Бъркайте крема в продължение на 5 минути, докато се сгъсти. Разстелете крема върху метален поднос и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
5. Разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на миксер, като използвате плоска бъркалка. разбъркайте изстиналия сладкарски крем и го добавете на две порции към разбиващото се масло. Разтопете белия шоколад на водна баня. Изсипете шоколада на стурйка към разбиващия се маслен крем.
6. Отлепете хартията от изстиналите блатове, изрежете неравните им краища и с помощта на назъбен нож изрежете четири квадрата с размери 12х12 см, като измерите с линия.
7. Опаковайте поднос с прозрачно фолио и върху него наредете квадратите от блат. С помощта на четка ги напоете с черешов или друг ликьор. Поставете за основа на тортата един напоен квадрат, намажете го с маслен крем, върху него подредете няколко малини. върху тях поставете следващия квадрат, намажете го с крем, поръсете го с малини. Така подредете четирите блата на тортата. нанесете крем по цялата повърхност на сглобената торта и го загладете много добре. Поставете тортата за 30 минути в хладилник.
8. Разточете марципана /купете кафяв марципан или предварително омесете бял марципан с 5 с.л. какао, до гладкост/, като поръсвате плота с малко пудра захар. Дължината на разточеното парче марципан трябва да е 48 см. Остатъците разточете наново в квадратче с размери 12х12 см.
9. Поставете квадратчето марципан върху горната част на тортата. Върху поставка постелете кръстосано две панделки и поставете тортата тях. Облечете с дългото парче марципан тортата, по страните и. Съединете хубаво краищата на марципана, като намажете с малко кайсиево сладко.
Поднесете тортата като подарък.

Продукти

За кейк "Москович":

  • 90 г масло
  • 6 яйца
  • 175 г захар
  • 150 г брашно

За крема:

  • 1 шушулка ванилия
  • 250 мл прясно мляко
  • 75 г захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно
  • 250 г меко масло
  • 60 г пудра захар
  • 250 г малини

Допълнително:

  • 500 г кафяв марципан
  • 2 с.л. кайсиево сладко
  • панделки
  • ликьор

Свързани рецепти