Торта "Бялата принцеса"
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За муса от бял шоколад накиснете листата желатин в купа със студена вода за 10 минути. нарежете шоколада на ситно и го сложете в купа. Сипете 150 мл сметана в тенджерка и оставете да заври. Залейте шоколада с горещата сметана и внимателно разбъркайте докато той се разтопи.
2. Останалите 350 мл течна сметана сипете в купа и я разбийте с помощта на миксер. В движение добавете захарта малко по малко и разбийте до 3/4 плътност /гъстота на кисело мляко/.
3. Затоплете набъбналия желатин с малко вода и разбъркайте докато се разтопи. Добавете го към разтопения шоколад и разбъркайте. Охладете сместа като я поставите в купа с лед и разбърквате. Добавете битата сметана към сместа на няколко порции, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула. Пресипете муса в купа, покрийте с прозрачно олио и поставете в хладилник за 2 часа. След това пресипете муса в шприц или пош за еднократна употреба.
4. За блата разбийте в купа яйцата и захарта с помощта на миксер до образуването на пухкава пяна. Разтопете маслото. Добавете брашното към разбитите яйца и изстиналото разтопено масло и разбъркайте внимателно. Постелете с хартия голяма плоска тава и изсипете сместа за блата в нея. Разстелете на тънък слой по цялата площ на тавата с помощта на палетен нож. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 6 минути. Извадете изпечения блат от тавата и го обърнете върху плота. Отстранете хартията за печене и с помощта на ринг /диаметър 15 см/ изрежете 4 блата.
5. Нарежете кайсиите на малки парченца, като предварително сте отстранили костилките им. Смесете ги в упичка с конфитюра и разбъркайте.
6. За декорацията начупете шоколада в купа и го разтопете на водна баня. Загрейте до 50 градуса в леко затоплена фурна специална подложка от анодиран алуминий. Разстелете разтопения шоколад, чиято температура също трябва да е около 50 градуса, по цялата повърхност на подложката на тънък слой с помощта на палетен нож. Поставете подложката във фризер за 30 минути.
7. Преди да пристъпите към сглобяване на тортата, намажете леко всеки блат лкиьор амарето с помощта на четка. Поставете един блат върху поднос за торта. Покрийте го с бял шоколадов мус като го шприцовате в кръг отвътре навън. Поставете втори блат и притиснете леко. Върху него разпределете сместа от айсии и конфитюр. Върху тях шприцовайте малко мус и поставете третиия блат. Покрийте го с мус и поставете четвъртия блат. Покрийте тортата отгоре и отстрани с тънък слой мус и го загладете с помощта на палетен нож.
8. Извадете подложката с шоколада от фризера, подпрете я от едната страна стабилно и с помощта на шпатула изстържете две широки ленти от него. С тях увийте тортата отстрани, като завиете излишното върху тортата. От останалия шоколад изстържете по-малки парчета, от които оформете голямо цвете. За да се задържат по-стабилно парчетата шоколад, шприцовайте още мус върху тортата. Накрая поръсете съвсем леко с пудра захар.
Продукти
- За шоколадовия мус:
- 3 листа желатин
- 500 мл течна животинска сметана
- 50 г захар
- 150 г бял шоколад
- За блата:
- 60 г масло
- 4 яйца
- 120 г захар
- 95 г брашно
- За пълнежа:
- 3 кайсии
- 2 с.л. конфитюр от кайсии
- ликьор "Амарето"
- За декорация:
- 300 г бял шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни