Торта "Американското знаме"

Торта "Американското знаме"

Начин на приготвяне:

1. За блата разтопете маслото и го оставете да поизстине. Отделете белтъците и жълтъците. Разбийте белтъците с помощта на миксер, на пяна. Добавете половината захар и продължете да разбивате до получаването на твърди върхове. При жълтъците сипете останалата захар и разбийте енергично, с помощта на тел, на водна баня, до изсветляване. Внимавайте да не прегреете жълтъците.
2. Добавете разбитите жълтъци към разбитите белтъци и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете брашното и разбъркайте. Добавете разтопеното масло и разбъркайте до хомогенност.
3. Намаслете плитка правоъгълна тава с размери 50х30 см. Постелете дъното с хартия. От двойно сгънато алуминиево фолио направете лента с височина 10 см и я поставете по стените на тавата. Намаслете фолиото то вътрешната страна. Изсипете сместа за блата и го разпределете равномерно. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. Проверявайте готовността му с дървена клечка. След това го оставете да изстине добре.
4. За крема първо направете малинов крем, като разбиете жълтъците в купичка заедно с брашното и малко от студеното малиново пюре. Останалото малиново пюре сипете в тенджерка заедно с прясното мляко и захарта. Щом сместа заври, добавете към жълтъците, като бъркате енергично. Върнете сместа в тенджерката и бъркайте енергично в продължение на 5 минути, докато кремът се сгъсти. Сипете крема върху изплакнат със студена вода метален поднос и покрийте с прозрачно фолио. Оставете крема да изстине, след това го охладете в хладилник.
5. Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Разбъркайте охладения малинов крем и го добавете на порции към разбиващите се масло и захар. Разбийте до хомогенност.
6. Обърнете изстиналия блат върху плота и отстранете хартията. Разрежете блата на две, по хоризонтал, с помощта на назъбен нож. Намажете долния блат с конфитюра. След това разстелете равномерно масления крем. Захлупете с другия блат и притиснете. Поставете тортата в хладилник за 20-30 минути.
7. Разбийте сметаната със захарта с помощта на миксер. Охладете я в хладилник. Чалка част от нея пресипете в шприц с назъбен накрайник.
8. Поставете тортата върху поднос. Нанесете цялата бита сметана върху цялата и повърхност, като я загладите равномерно. Подредете 50 боровинки в левия горен ъгъл на тортата - те са звездите, символизиращи всички американски щати. Направете 7 реда от малини, подредени плътно една до друга. Между редовете от малини шприцовайте сметана - 6 бели реда.

Продукти

За пандишпана:

  • 180 г масло
  • 12 яйца
  • 350 г захар
  • 300 г брашно

За масления крем:

  • 120 мл пюре от малини
  • 130 мл прясно мляко
  • 50 г захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно
  • 250 г меко масло
  • 60 г пудра захар

За гарниране:

  • 1 литър течна сметана
  • 100 г захар
  • 300 г малини
  • 200 г боровинки
  • 200 г конфитюр от малини

Свързани рецепти