Топли кайсии с маскарпоне и маракуйя

Топли кайсии с маскарпоне и маракуйя

Начин на приготвяне:

1. Накиснете сушените кайсии във вода за 4 часа. Извадете ги, обелете ги и ги разрежете на половинки.
2. Изтискайте сока от портокалите и го сложете в тенджерка. Добавете счупените на две пръчка канела и звездичка анасон, за да си пуснат ароматите. Оставете сместа да заври.
3. Добавете меда и оставете сиропа да ври 3-5 минути. След това добавете половинките кайсии. Оставете ги да поврат 5 минути.
4. Сложете маскарпонето в купа. Разрежете наполовина плодовете маракуйя и издълбайте вътрешността им върху цедка над купата. Семките смачкайте и след това ги нарежете на ситно. Добавете ги към маскарпонето. Може да замените маракуйята с малини или ягоди. Охладете хубаво муса.
5. Обелете и нарежете на тънки резени /4 мм/ мангото.
6. В чинии наредете няколко топки от муса с маскарпоне. Между тях подредете резени манго. Топлите кайсии поставете в непосредствена близост до студения крем. Полейте със сироп. Украсете с малки листенца босилек.

Съвет за вино: За този по тропически сладък десерт изберете леко десертно бяло вино. Търсете вино от сорт грозде Совиньон бланк.

Продукти

  • 12 сушени кайсии
  • 2 портокала
  • 2 пръчка канела
  • 1 звездичка анасон
  • 1 с.л. мед
  • 1 манго
  • 6 с.л. маскарпоне
  • 2 маракуйя
  • 12 листа босилек

Свързани рецепти