Тази салата се приготвя с даровете на есента и зимата, а дресингът за нея е вдъхновен от вкусовете на Близкия изток.

Продукти

  • 1 кг тиква
  • 200 г кейл
  • 1 лимон, сок
  • зехтин
  • шепа тиквени семки и сусам
  • За дресинга:
  • 2 с.л. течен мед
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. мирин
  • 1 с.л. сусамово олио
  • 1 ч.л. смес от 5 подправки
  • щипка сушено чили
  • За гъбите:
  • 500 г гъби (кладница, шийтаке, лисички и др.)
  • 2 с.л. мисо паста
  • 2 с.л. масло
  • 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

  • 1. За дресинга смесете всички съставки и разбъркайте много добре.
  • 2. Нарежете тиквата на резени полумесец, остранете семките и ги обелете. Може да я нарежете и на кубчета. Поставете тиквата в тавичка и я поръсете с половината дресинг.
  • 3. Загрейте грил-тиган на слаб огън и добавете тиквата. Гответе 30 минути, като обръщате парчетата от време на време и поливате с отделилия се сос. Може да изпечете тиквата на скара.
  • 4. Отстранете стъблата на кейла и измийте и подсушете добре листата му. Сложете ги в купа и ги поръсете с лимоновия сок и зехтин. Разбъркайте много добре.
  • 5. За гъбите смесете маслото с мисо пастата и разбъркайте до хомогенност. Почистете гъбите със суха четка . Загрейте тиган на силен огън и пуснете в него маслото с мисо паста. Добавете гъбите и гответе на силен огън, до златист цвят. Накрая добавете нарязаните скилидки чесън и гответе още 1-2 минути. Дръпнете тигана от огъня и полейте гъбите с останалия дресинг.
  • 6. На дъното на кръгла керамична тавичка разпределете листата кейл. Върху тях подредете резени печена тиква и разпръснете пикантните гъби. Затоплете леко салатата преди да я поднесете, за да се разтопи маслото.

Свързани рецепти

Виж всички