Топла шоколадова пяна с карамелен сладолед
Рецепта от: Павел Павлов
1. За сладоледа първо пригответе карамела като загреете захарта и водата в касерола. Оставете на котлона, докато захарта се карамелизира и потъмнее. Дръпнете от огъня. Загрейте и сметаната и постепенно я изсипете в карамела, при постоянно бъркане. Карамелът трябва да поеме цялата сметана.
2. След това пригответе крема „Англез“. Загрейте сметаната с половината от захарта и оставете да заври. Жълтъците разбъркайте с останалата захар. Към тях бавно, на тънка струя и при постоянно бъркане добавете горещата сметана. По желание поръсете с щипка сол. Сложете сместа на котлона и оставете, докато достигне 81 градуса като разбърквате с шпатула по дъното, за да не загорят жълтъците. Когато температурата на сместа достигне 81 градуса, дръпнете съда от огъня.
3. Смесете карамела с крема „Англез“. Получената смес поставете за една нощ в хладилник. След това изсипете в машина за сладолед и разбъркайте до получаване на пухкава смес.
4. За шоколадовата пяна загрейте сметаната. Излейте я върху начупения на парченца шоколад и разбъркайте, за да се получи хомогенна смес. Прибавете белтъците и разбийте сместа с тел. Готовата смес изсипете в сифон, който се зарежда с два патрона. Вкарайте въздух, разклатете добре и поставете сифона в тенджера с вода с температура 55-60 градуса, докато пяната ви потрябва.
5. Разпределете топлата шоколадова пяна в чаши за сервиране. По средата на всяка чаша сложете по една топка карамелен сладолед. Полейте с малко студено пресован зехтин и поръсете с морска сол. Консумирайте веднага.
2. След това пригответе крема „Англез“. Загрейте сметаната с половината от захарта и оставете да заври. Жълтъците разбъркайте с останалата захар. Към тях бавно, на тънка струя и при постоянно бъркане добавете горещата сметана. По желание поръсете с щипка сол. Сложете сместа на котлона и оставете, докато достигне 81 градуса като разбърквате с шпатула по дъното, за да не загорят жълтъците. Когато температурата на сместа достигне 81 градуса, дръпнете съда от огъня.
3. Смесете карамела с крема „Англез“. Получената смес поставете за една нощ в хладилник. След това изсипете в машина за сладолед и разбъркайте до получаване на пухкава смес.
4. За шоколадовата пяна загрейте сметаната. Излейте я върху начупения на парченца шоколад и разбъркайте, за да се получи хомогенна смес. Прибавете белтъците и разбийте сместа с тел. Готовата смес изсипете в сифон, който се зарежда с два патрона. Вкарайте въздух, разклатете добре и поставете сифона в тенджера с вода с температура 55-60 градуса, докато пяната ви потрябва.
5. Разпределете топлата шоколадова пяна в чаши за сервиране. По средата на всяка чаша сложете по една топка карамелен сладолед. Полейте с малко студено пресован зехтин и поръсете с морска сол. Консумирайте веднага.
Продукти
- За карамела:310 г захар 100 г вода 180 г течна животинска сметана (над 30% масленост)За шоколадовата пяна:200 г натурален шоколад (70% какао) 170 г белтъци 150 г течна животинска сметана (над 30% масленост)За гарниране: зехтин екстра върджин морска сол на вкусЗа крем "Англез":1 кг течна животинска сметана (над 30% масленост) 100 г захар 8 жълтъка сол на вкус
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Десерт с ревен, ягоди и крем рикота
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Тортички с ванилов мус
Рецепти Павел Павлов
Гофрети със сладко от круши и карамелен сос
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Павел Павлов
Тортички с манго и огледална глазура
Рецепти Павел Павлов
Хрупкав тофи карамел с шоколад