Начин на приготвяне:
1. Нарежете праза, лука и чесъна на едро и ги запържете на умерен огън в сгорещения зехтин до златисто.
2. Добавете доматения концентрат и разбъркайте. След минута налейте доматите от консерва, прибавете и настърганата кора от лимона.
3. Овкусете с ригана и ментата. Налейте бульона и подправете със сол и черен пипер на вкус. Гответе 10 минути.
4. Пасирайте и поднесете супата с цедено мляко. По желание поръсете с още мента или риган.
Съвет:
Супата може да се консумира и студена.
Продукти
- 2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
- 1 стрък праз
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- кората от 1 лимон
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 л зеленчуков бульон
- 3–4 с.л. студено пресован зехтин
- 1 щипка риган
- 1 ч.л. суха мента
- сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
- 400 г цедено кисело мляко