Една бърза и свежа супа, която може да се консумира както топла, така и студена. Съчетанието от плътния доматен вкус и киселото мляко, което се добавя към супата е феноменално.

 

Продукти

  • 2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
  • 1 стрък праз
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • кората от 1 лимон
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 3–4 с.л. студено пресован зехтин
  • 1 щипка риган
  • 1 ч.л. суха мента
  • сол и черен пипер на вкус
  • За сервиране:
  • 400 г цедено кисело мляко

Начин на приготвяне:

  • 1. Нарежете праза, лука и чесъна на едро и ги запържете на умерен огън в сгорещения зехтин до златисто.
  • 2. Добавете доматения концентрат и разбъркайте. След минута налейте доматите от консерва, прибавете и настърганата кора от лимона.
  • 3. Овкусете с ригана и ментата. Налейте бульона и подправете със сол и черен пипер на вкус. Гответе 10 минути.
  • 4. Пасирайте и поднесете супата с цедено мляко. По желание поръсете с още мента или риган.
  • Съвет:
  • Супата може да се консумира и студена.

Свързани рецепти

Виж всички