Топящ се в устата крем-карамел

Топящ се в устата крем-карамел

Начин на приготвяне:

1. Подредете 6 керамични купички /диаметър 10 см, дълбочина 5 см/ в тавичка и ги затоплете леко във фурната.
2. Сипете 120 г захар в дълбок съд с дълга дръжка. Щом цветът на захарта започне да се променя, намалете силата на огъня. Не разбърквайте захарта в никакъв случай, при необходимост разклащайте съда.
3. Разпределете карамела на дъното на купичките. Разклатете всяка купичка така, че карамелът да покрие и част от стените.
4. Разбийте яйцата със захарта, докато сместа увеличи обема си.
5. В тенджера затоплете двата вида прясно мляко. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. В купичка разбъркайте царевичното нишесте с 2-3 с.л. топло мляко. Добавете го в тенджерата и бъркайте непрекъснато докато сместа заври.
6. Добавете топлото мляко малко по малко към яйцата, като разбивате непрекъснато. Целта е сместа да се сгъсти. Пресипете я в кана.
7. Разпределете сместа в купичките с карамел на дъното. Подредете купичките в дълбока тава. Налейте вряла вода до половината на купичките, важно е водата да е над нивото на карамела. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути.
8. Оставете крема да изстине добре. След това го охладете в хладилник. За сервиране обърнете всяка купичка върху чиния и изчакайте крема да падне. Отстранете купичката.

Продукти

  • 400 мл пълномаслено прясно мляко
  • 400 мл полуобезмаслено прясно мляко
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • 3 с.л. царевично нишесте
  • 3 яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 50 г захар

Допълнително:

  • 120 г захар

Свързани рецепти