Тирит
1. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Сипете 1 с.л. зехтин в тенджера и задушете лука. Добавете нарязаната на едро скилидка чесън /отстранете я след като ястието е готово/. Разрежете чушките по дължина, отстранете семките им и ги нарежете на ситно. Добавете ги при лука и разбъракйте. Щом зеленчуците омекнат, добавете каймата и бъркайте, докато тя се раздели на парченца. Добавете маслото.
2. Направете кръстчета в долната част на доматчетата и ги пуснете в тенджера с малко вряща вода за 20 секунди. Извадете ги и ги обелете. Добавете ги цели при каймата. Овкусете със сол, черен пипер, канела и лют червен пипер. Разбъркайте и добавете бульона. Намалете огъня, захлупете тенджератаи оставете сместа да къкри 5 минути.
3. Нарежете хляба на филии, а след това на едри кубчета. Разтопете половината масло в тиган и запържете кубчетата хляб в него. Поставете останалото масло върху хляба и разтръскайте тигана, за да се изпържат равномерно кубчетата.
4. За първия сос разтопете маслото в тенджерка. Пуснете в него целите листа босилек и ги запържете за 10 секунди. След това добавете пастата от чимен, разбъркайте. Добавете доматеното пюре, разбъркайте. Излейте телешкия бульон и щом соса се посгъсти, го дръпнете от огъня.
5. за млечния сос обелете и нарежете на ситно чесъна. Добавете го към киселото мляко заедно с пастата от чимен и малко бульон. Разбъркайте до хомогенност.
6. подредете кубчета пържен хляб в чиния. Върху него сложете от сместа с телешка кайма.

Продукти

  • 1 глава лук зехтин 2 скилидки чесън 2 зелени люти чушки 100 г телешка кайма 2 с.л. масло 12 жълти чери доматчета сол и черен пипер щипка канела щипка едър лют червен пипер 1 ч.ч. телешки бульон 0.5 стар бял хляб 3 с.л. маслоЗа соса:1 с.л. масло 5 листа босилек 1 с.л. паста от чимен 1 с.л. доматено пюре 1 ч.ч. телешки бульонЗа млечния сос:1 ч.ч. кисело мляко 4 с.л. телешки бульон 1 с.л. паста от чимен

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички