1. Обелете крушите и отстранете сърцевината и дръжките им. Нарежете ги на осминки и ги сложете в купа със студена вода и лимонов сок.

2. В тенджерка сипете захарта, водата, виното и ваниловата паста. Разбъркайте и изчакайте сместа да заври. Поставете крушите в нея. Щом сместа заври, поставете кръг от хартия за печене за капак и гответе на слаб огън 5-8 минути.

3. С помощта на миксер разбийте маскарпонето до гладкост, не прекалявайте с разбиването. Добавете пудрата захар и разбийте до хомогенност. Добавете киселото мляко и разбийте. Поставете сместа в хладилник.

4. Сипете изстиналото кафе в тавичка. Потапяйте всяка бишкота в него, от двете страни. В съд с размери 20х20 см, дълбочина 6 см наредете един слой бишкоти. Върху тях наредете половината круши, полейте с малко от сиропа. Разстелете половината смес с маскарпоне. Наредете втори слой бишкоти, круши, сироп и маскарпоне. Поставете тирамисуто в хладилник за 4 часа.

5. Поръсете тирамисуто с какао, нарязани печени лешници и фино настърган шоколад.

Продукти

  • 250 мл вино Марсала
  • 100 г фина захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. ванилова паста
  • 4 твърди круши
  • 500 г сирене маскарпоне
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1.5 - 2 ч.ч. пълномаслено кисело мляко
  • 300 г бишкоти
  • 1.5 ч.ч. кафе еспресо
  • какао
  • черен шоколад
  • печени лешници

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички