Тирамису с ягоди
Рецепта от: Рудолф ван Веен
Това е рецепта за тирамису, но поднесено в чаши. В крема с маскарпоне се добавят сушени ягоди, а накрая всеки десерт се украсява с по няколко пресни ягоди.
Продукти
- 250 г маскарпоне
- 16 бр. бишкоти
- 250 г ягоди
- 3 яйца
- 120 г захар
- 200 мл портокалов сок
- Допълнително:
- 2 с.л. лиофилизирани ягоди
- няколко листа прясна мента
- 2 с.л. захар
- 8 ягоди с дълги дръжки
Начин на приготвяне:
- 1. Извадете маскарпонето от хладилника 30 минути преди приготвянето на крема.
- 2. Разделете белтъците от жълтъците. В голяма купа, с помощта на миксер, разбийте белтъците с половината захар до образуването на сняг.
- 3. В друга купа разбийте жълтъците с останалата захар докато сместа стане бледожълта и захарта се разтопи. Добавете маскарпонето и разбъркайте до хомогенност. Добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно и не много дълго, с помощта на шпатула, за да запазите сместа въздушна.
- 4. Отстранете горната част с дръжката на ягодите и ги разрежете на половинки. Разчупете всяка бишкота на две. Потапяйте едно по едно парченцата в портокалов сок.
- 5. Поставете по 2 бишкоти (4 половинки) на дъното на широки чаши на столче. Разпределете половинат крем с маскарпоне върху бишкотите. Подредете половинките ягоди с разрязаната страна навън и след това сипете останалия крем. Поставете в хладилник за 2 часа.
- 6. Смелете лиофилизираните ягоди в хаванче или блендер. Смелете листата мента заедно със захарта в чопър.
- 7. Поръсете всяка порция тирамису с ягоди на прах и смес от мента и захар. Украсете с ягоди с дръжки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Стоян и Лора
Домашна халва с брашно
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови кокосови орехи
Рецепти Стоян и Лора
Семифредо със смокини, кадаиф и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Саралия
Рецепти Стоян и Лора
Грис халва
Рецепти Адам Лайо
Онде онде
Рецепти Мери Бери
Шоколадово-портокалова панакота
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с бял шоколад