Тирамису
Рецепта от: Сара Ла Фонтейн

1. В купа разбийте жълтъците и 250 захар с помощта на миксер. Добавете маскарпонето и разбийте отново.
2. В друга купа разбийте белтъците с помощта на миксер. Щом станат на пяна, добавете 50 г захар и разбийте до плътна пяна. Към белтъците добавете предварително разтопен на водна баня и поизстинал желатин. Разбъркайте.
3. Разбийте сметаната с помощта на миксер, до плътност на кисело мляко.
4. Добавете белтъчния крем към крема с жълтъци и разбъркайте внимателно. Добавете битата сметана и разбъркайте отново.
5. Смесете изстинало кафе с ликьор. Потапяйте всяка бишкота в сместа и ги редете на дъното на дълбока стъклена форма. Изсипете половината крем върху първия слой бишкоти. След това подредете втори слой напоени бишкоти и върху тях изсипете останалия крем. Поръсете с тънък слой какао и фино настърган шоколад. Поставете тирамисуто в хладилник поне за 2 часа.
6. За нугатина карамелизирайте захарта в тенджерка с дълга дръжка. Щом захарта стане златистокафява, добавете лешниците и разбъркайте за кратко. Изсипете сместа върху лист хартия за печене. След като изстине, нарежете я на ситно.
7. За соса сипете в тенджерка кафето, захарта и ванилията. Разбъркайте и оставете соса да се посгъсти. Дръпнете от огъня и оставете леко да изстине.
8. Поръсете с тирамисуто с карамелизирани лешници и поръсете със струйка кафеен сос.
2. В друга купа разбийте белтъците с помощта на миксер. Щом станат на пяна, добавете 50 г захар и разбийте до плътна пяна. Към белтъците добавете предварително разтопен на водна баня и поизстинал желатин. Разбъркайте.
3. Разбийте сметаната с помощта на миксер, до плътност на кисело мляко.
4. Добавете белтъчния крем към крема с жълтъци и разбъркайте внимателно. Добавете битата сметана и разбъркайте отново.
5. Смесете изстинало кафе с ликьор. Потапяйте всяка бишкота в сместа и ги редете на дъното на дълбока стъклена форма. Изсипете половината крем върху първия слой бишкоти. След това подредете втори слой напоени бишкоти и върху тях изсипете останалия крем. Поръсете с тънък слой какао и фино настърган шоколад. Поставете тирамисуто в хладилник поне за 2 часа.
6. За нугатина карамелизирайте захарта в тенджерка с дълга дръжка. Щом захарта стане златистокафява, добавете лешниците и разбъркайте за кратко. Изсипете сместа върху лист хартия за печене. След като изстине, нарежете я на ситно.
7. За соса сипете в тенджерка кафето, захарта и ванилията. Разбъркайте и оставете соса да се посгъсти. Дръпнете от огъня и оставете леко да изстине.
8. Поръсете с тирамисуто с карамелизирани лешници и поръсете със струйка кафеен сос.
Продукти
- 7 жълтъка 300 г захар 750 г маскарпоне 4 с.л. масло 1.5 с.л. желатин 3 белтъка 250 мл течна сметана 30 бишкоти 550 мл силно кафе еспресо 150 мл ликьорЗа нугатина:150 г захар 100 г лешнициЗа соса:150 мл силно кафе еспресо 100 г захар 2 ч.л. екстракт от ванилияЗа поръсване: какао шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Сара Ла Фонтейн
Зеленчуков чипс
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Гурме супа със сьомга
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Супер салата с хумус
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Донъти
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Шоколадови мъфини с глазура
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Сурова торта с манго и лакта
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Салата "Цезар"
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Бадемово латé
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Многозърнести питки
Рецепти Сара Ла Фонтейн
Крем-супа от карфиол