Начин на приготвяне:

1. Отделете белтъците от жълтъците. разбийте жълтъците с пудрата захар, с помощта на тел, до гладкост.
2. Добавете маскарпонето и разбъркайте енергично, до гладкост. Остържете семената на шушулката ванилия, след като я разтворите и ги добавете към сместа.
3. Белтъците разбийте с помощта на миксер до плътна пяна. Добавете ги към сместа с маскарпоне, на два пъти, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
4. На дъното на дълбока стъклена тавичка разстелете 1-2 с.л. от сместа с маскарпоне. Подредете бишкоти така, че да покрият дъното. Полейте бишкотите с тънка струйка студено кафе.  Поръсете и с марсала или друго сладко вино. Разстелете слой от сместа с маскарпоне. Обърнете наобратно блока висококачествен шоколад и с остър нож настържете част от него. Поръсете едрите шоколадови стърготини върху крема.
5. Подредете отново бишкоти, поръсете ги с кафе и марсала, покрийте ги с маскарпоне. Поръсете какао през ситна цедка.
6. Настържете на едро още кафяв и бял шоколад. Поръсете тирамисуто с двата вида шоколад.

Продукти

  • 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 120 г пудра захар
  • 500 г маскарпоне
  • 1 шушулка ванилия
  • 250 г бишкоти
  • 300 г натурален шоколад
  • 150 г бял шоколад
  • марсала
  • какао за поръсване
  • 350 мл кафе еспресо

Свързани рецепти