Тирамису

Тирамису

Начин на приготвяне:

1. Сварете кафе еспресо и го излейте в купа. Добавете и 1 с.л. какао и разбъркайте. Оставете сместа да изстине.
2. Отделете белтъците от жълтъците. В една купа разбийте жълтъците със захарта, на водна баня, докато избледнеят. Добавете маскарпонето и разбъркайте до хомогенност.
3. В друга купа разбийте белтъците на сняг. Добавете ги към сместа с маскарпоне, на порции. Разбъркайте до хомогенност, но не прекалявайте с бъркането.
4. Потапяйте всяка бишкота, със захарта нагоре, в сместа от кафе и какао, за много кратко. Подредете един слой бишкоти, като ги поставяте със захарта надолу, в правоъгълна дълбока тавичка или в отделни купички. Ако има бишкоти, които не са покафенели от кафето, поръсете съвсем малко от кафеената смес върху тях. След това разстелете половината крем на слой с дебелина 1 см.
5. Потопете следващите бишкоти в кафеената смес, със захарта нагоре и ги подредете върху крема. Поръсете с малко кафе, ако не всички бишкоти са напоени добре. Разстелете останалия крем на тънък слой.
6. Сипете останалото какао в цедка и поръсете много тънък слой върху тирамисуто. Охладете тирамисуто поне за 4 часа.

Продукти

  • 500 г маскарпоне
  • 6 яйца
  • 200 г бишкоти Savoiardi
  • 3 с.л. захар
  • 8 к.ч. еспресо
  • 4 с.л. горчиво какао