Начин на приготвяне:

1. Измийте и подсушете добре тиквичките. Нарежете ги на тънки филийки, под диагонал.
2. Загрейте добре 5 с.л. зехтин и пуснете в него 2 обелени и смачкани скилидки чесън. Изпържете тиквичките до златисто, от двете страни.
3. Обелете и нарежете на ситно другите две скилидки чесън и ги сложете в дълбока чиния. Нарежете половината лимон /предварително добре измит и подсушен/ на тънки филийки, а след това всяка филийка на четвъртинки. Сложете парченцата лимон при чесъна и поръсете лютия пипер, ментата, сол, черен пипер и малко зехтин. Отгоре поставете 4 стръка мента.
4. Подредете изпържените тиквички върху стръковете мента.
5. В същия тиган разтопете маслото, като хубаво оберете остатъците от пърженето. Щом маслото покафенее, го пресипете в купичка и отстранете скилидките чесън. След като маслото поизстине, го добавете към киселото мляко и разбъркайте. Добавете и сока на 1/2 лимон.
6. Сипете няколко лъжици от киселото мляко с масло върху тиквичките. Накрая поръсете с нарязани листа мента.

Продукти

  • 3 гиквички
  • 6 с.л. зехтин
  • 4 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 1 връзка мента
  • щипка едър лют червен пипер
  • щипка сушена мента
  • 20 г масло
  • 150 г кисело мляко
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти