Тиквен чийзкейк

1. За основата начупете в блендер или кухненски робот твърди бисквити /може да са обикновени, може и да са маслени, но трябва да са твърди/. Добавете какаото, захарта и предварително разтопеното масло. Смелете фино.
2. Поставете изрязан кръг от хартия за печене на дъното на форма с пружина /диаметър 20 см/ и изсипете сместа с бисквити в нея. Притиснете основата много добре към дъното.
3. За пълнежа сложете нарязаната на парчета тиква в тенджера с не много вода. Обелете и нарежете джинджифила на парчета и го сложете при тиквата. Варете ги 20 минути, до омекване, след това ги прецедете и пасирайте до гладкост. Разбийте прясното крем-сирене /или смес от крем-сирене и пълномаслена извара/ със захарта, докато тя се разтвори. Добавете яйцата, едно по едно, брашното и канелата. Разбийте до хомогенност. Накрая добавете пасираната смес от тиква и джинджифил и разбийте отново.
4. Изсипете пълнежа върху основата и печете чийзкейка в предварително загрята фурна на 130 градуса 2 часа. След това го оставете добре да се охлади.
5. За компота от тиква нарежете обелената тиква на дребни кубчета и я сложете в тенджерка. Сипете вода до ръба на тиквата, добавете канелата и кленовия сироп и варете 15 минути, до омекване. В купичка разбъркайте нишестето с малко студена вода, докато се получи кашичка. Добавете нишестето при омекналата тиква и разбъркайте. Накрая добавете сладкото от кайсии.
6. Разбийте сметаната със захарта до плътност. Добавете и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пресипете сместа в шприц с назъбен накрайник.
7. Извадете изпечения и напълно изстинал чийзкейк от формата и го поставете върху поднос. Шприцовайте сметаната по външната страна начийзкейка, за да оформите стена. В оформилата се дупка сипете охладения тиквен компот. Поръсете запечени филирани бадеми /на 180 градуса 12 минути/ върху стената от сметана. С помощта на белачка за зеленчуци настържете шоколад.

Продукти

  • За основата:
  • 100 г масло
  • 1 с.л. тъмнокафява захар
  • 1 ч.л. какао
  • 200 г бисквити
  • За пълнежа:
  • 3 см джинджифил
  • 200 г тиква
  • 1 шушулка ванилия
  • щипка смляно индийско орехче
  • 900 г крем-сирене
  • 250 г светлокафява захар
  • 50 г брашно
  • 6 яйца
  • 1 ч.л. канела
  • За компота от тиква:
  • 400 г тиква
  • 2 с.л. кленов сироп или меласа
  • 1 ч.л. канела
  • 1 с.л. нишесте
  • 3 с.л. сладко от кайсии
  • За гарниране:
  • 300 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 80 г филирани бадеми
  • 50 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички