Тиквен чийзкейк
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За основата начупете в блендер или кухненски робот твърди бисквити /може да са обикновени, може и да са маслени, но трябва да са твърди/. Добавете какаото, захарта и предварително разтопеното масло. Смелете фино.
2. Поставете изрязан кръг от хартия за печене на дъното на форма с пружина /диаметър 20 см/ и изсипете сместа с бисквити в нея. Притиснете основата много добре към дъното.
3. За пълнежа сложете нарязаната на парчета тиква в тенджера с не много вода. Обелете и нарежете джинджифила на парчета и го сложете при тиквата. Варете ги 20 минути, до омекване, след това ги прецедете и пасирайте до гладкост. Разбийте прясното крем-сирене /или смес от крем-сирене и пълномаслена извара/ със захарта, докато тя се разтвори. Добавете яйцата, едно по едно, брашното и канелата. Разбийте до хомогенност. Накрая добавете пасираната смес от тиква и джинджифил и разбийте отново.
4. Изсипете пълнежа върху основата и печете чийзкейка в предварително загрята фурна на 130 градуса 2 часа. След това го оставете добре да се охлади.
5. За компота от тиква нарежете обелената тиква на дребни кубчета и я сложете в тенджерка. Сипете вода до ръба на тиквата, добавете канелата и кленовия сироп и варете 15 минути, до омекване. В купичка разбъркайте нишестето с малко студена вода, докато се получи кашичка. Добавете нишестето при омекналата тиква и разбъркайте. Накрая добавете сладкото от кайсии.
6. Разбийте сметаната със захарта до плътност. Добавете и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Пресипете сместа в шприц с назъбен накрайник.
7. Извадете изпечения и напълно изстинал чийзкейк от формата и го поставете върху поднос. Шприцовайте сметаната по външната страна начийзкейка, за да оформите стена. В оформилата се дупка сипете охладения тиквен компот. Поръсете запечени филирани бадеми /на 180 градуса 12 минути/ върху стената от сметана. С помощта на белачка за зеленчуци настържете шоколад.
Продукти
- За основата:
- 100 г масло
- 1 с.л. тъмнокафява захар
- 1 ч.л. какао
- 200 г бисквити
- За пълнежа:
- 3 см джинджифил
- 200 г тиква
- 1 шушулка ванилия
- щипка смляно индийско орехче
- 900 г крем-сирене
- 250 г светлокафява захар
- 50 г брашно
- 6 яйца
- 1 ч.л. канела
- За компота от тиква:
- 400 г тиква
- 2 с.л. кленов сироп или меласа
- 1 ч.л. канела
- 1 с.л. нишесте
- 3 с.л. сладко от кайсии
- За гарниране:
- 300 мл течна сметана
- 50 г захар
- 1 шушулка ванилия
- 80 г филирани бадеми
- 50 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем