Начин на приготвяне:

1. Почистете рибата от вътрешностите, напълнете вътрешността и с морска сол, а после цялата я посипете със сол в тава. Оставете я да престои поне 12 часа.
2. В тенджера кипнете около 800 мл вода и доматите. Оставете на огъня за около 15 минути.
През това време изпечете рибата от двете страни на жар, без да я почиствате от солта. В жарта сложете и лютите чушки, щом се изпекат, ги пуснете в чорбата.
3. Когато рибата е готова, остържете по-голямата част от солта и с помощта на щипка я топнете в чорбата. След това я извадете в чиния, почистете я от костите и я накъсайте на парченца.
4. Отново поставете тенджерата на огъня, сложете рибата и оставете чорбата да къкри около 20–30 минути под капак. Накрая прибавете чесъна, нарязан на филийки, подправете с оцет на вкус и малко копър. Чорбата трябва да е достатъчно солена и кисела, затова се казва саламура.
Може да я консумирате и студена, и топла.

Продукти

  • 2 речни пъстърви
  • морска сол
  • 400 г белени домати от консерва
  • 2 люти чушки
  • 2 скилидки чесън
  • копър на вкус
  • оцет на вкус

Свързани рецепти