Терин с картофи, карамелизиран праз и спанак

Терин с картофи, карамелизиран праз и спанак

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите, нарежете ги на кубчета с големина 3 см. Сварете ги в подсолена вода, прецедете ги и ги сотавете да изстинат.
2. Измийте листата спанак, бланширайте ги в подсолена вода, докато се свият. След това веднага ги облейте със студена вода. Нарежете печени и обелени чушки на ленти.
3. Почистете праза и го нарежете на кръгчета с дебелина 2 см. В тиган разтопете маслото и сипете захарта. Щом тя започне да се разтапя, подредете кръгчетата праз в тигана, на разстояние едно от друго. Покрийте праза с вода и оставете да къкри 25 минути.
4. За дресинга смесете майонезата, сметаната и киселото мляко в голяма купа. Добавете нарязаните на ситно листа мента и копър, както и сибирския лук. Разбъркайте добре. Добавете изстиналите картофи и разбъркайте.
5. Покрийте дълбока, квадратна тавичка с 2-3 пласта прозрачно фолио, като оставите достатъчно дълги свободни краища.
6. На дъното на тавичката подредете карамелизираните кръгчета праз на разстояние едно от друго. Около всяко кръгче увийте листа спанак и ивички печени чушки. Подредете този ред от терина красиво и внимателно, защото това ще е от горната страна на салатата. Върху този слой изсипете слой картофи с майонеза. Разпръснете листа спанак и ивички печени чушки. Изсипете останалите картофи, изравнете и покрийте с фолио. Поставете друг съд върху тавичката и затиснете с камък или нещо тежко. Поставете в хладилник за 1 нощ.
7. Отгърнете фолиото от терина, поставете голяма чиния върху тавата и я обърнете. Отстранете фолиото и поднесете салатата.

Продукти

  • 2 кг картофи
  • 1 кг спанак
  • 5 стръка праз
  • 50 г масло
  • 2 ч.л. захар
  • сол и черен пипер
  • вода

За дресинга:

  • 1 ч.ч. майонеза
  • 0.75 ч.ч. кисело мляко
  • 0.75 ч.ч. заквасена сметана
  • 3 връзки сибирски лук
  • 1 връзка мента
  • 1 връзка копър
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти