Съчетанието от сьомга, аспержи, крем-сирене и масло е преди всичко много вкусно. Поднесено във формата на терин, това предястие или основно е наистина ефектно.

Продукти

  • 150 г филе от сьомга
  • сол и черен пипер
  • 7 бр. зелени аспержи
  • 350 г слайсове пушена сьомга
  • 200 г крем сирене
  • 75 г меко масло
  • 1 с.л. див лук
  • 2 с.л. лимонов сок
  • кресон

Начин на приготвяне:

  • 1. Отрежете твърдата долна част на аспержите и ги бланширайте в съд с вряща подсолена вода за 3-5 минути. След това ги измийте под студена течаща вода и ги отцедете добре.
  • 2. Намаслете дъното и стените на правоъгълна форма за терин и постелете два слоя прозрачно фолио, като оставите дълги краища отвън. Покрийте дъното и стените на формата със слайсове пушена сьомга, като оставите половината на слайсовете по стените да висят навън.
  • 3. Отделете един слайс пушена сьомга и в блендер поставете останалата пушена сьомга заедно с предварително свареното на пара филе от сьомга (без кожа), крем сиренето, маслото, нарязания на ситно див лук и лимоновия сок. Пасирайте сместа.
  • 4. Изсипете половината от сместа с крем сирене във формата. Върху нея подредете аспержите, плътно един до друг. Изсипете останалата смес и покрийте с висящите навън краища на слайсовете пушена сьомга. По средата уплътнете с отделеното парче пушена сьомга. Завийте терина с фолиото и поставете в хладилник за 1 нощ.
  • 5. Развийте фолиото и го обърнете в правоъгълна чиния. Поднесете терина, нарязан на филии с гарнитура от свеж кресон.

Свързани рецепти

Виж всички