Телешко със сини сливи
Рецепта от: Стоян и Лора
Класическа рецепта от балканската кухня! Шайбите телешки джолан първо се запечатват, а след това се задушават 3 часа заедно със зеленчуци. Накрая се добавят предварително накиснатите в бренди сушени сливи.
Продукти
- 1200 г телешки джолан (шайби)
- 180 г сушени сливи без костилки
- 50 мл бренди
- 2 глави лук шалот
- 1 скилидка чесън
- 50 г пушен бекон
- 50 г краве масло
- 50 мл олио
- 2 дафинови листа
- 1 стрък розмарин
- 4 стръка мащерка
- 4 с.л. брашно
- 1 с.л. концентрирано доматено пюре
- 800 мл телешки бульон
- 250 мл ликьорно вино кагор
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Залейте сливите с горещо бренди и ги оставете да се ароматизират.
- 2. Нарежете на ситно лука, чесъна и бекона.
- 3. Подправете джоланите със сол и пипер и поръсете с брашно.
- 4. В дълбок съд загрейте олиото и в него запържете джоланите до златисто.
- 5. Извадете от съда, сложете маслото, зеленчуците и бекона. Добавете доматения концентрат, дафиновите листа, целите клонки мащерка и розмарина.
- 6. Налейте виното и бульона, посолете. Върнете месото в съда, посолете, похлупете и гответе 3 часа на слаб огън, докато джоланите започнат да се отделят от костта.
- 7. Добавете сливите, продължете да готвите на слаб огън още поне 30 минути.
- 8. Сервирайте с прясно смлян черен пипер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Карпачо
Рецепти Ненад Великович
Кисело зеле с орехи и телешко
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Марк Мориарти
Телешки бургер в чеснов хляб
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Нико Рейнолдс
Двоен чийзбургер с бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Сандвич с печена пържола
Рецепти Къртис Стоун
Говежди стек с черен пипер и бренди сос
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами