Начин на приготвяне:

Телешкото със сини сливи на фурна изисква малко повече усилия и време, но резултатът определено си заслужава. Съчетанието на крехко месо със задушени в червено вино зеленчуци е неустоимо.

1. За телешко със сини сливи първо нарежете предварително измитото и подсушено месо на 4 медальона. Поръсете месото със сол и черен пипер. Сипете малко зехтин и го втрийте в месото.

2. Загрейте тиган и сипете 1 с.л. зехтин и малка бучка масло. Запечатайте месото от всички страни, до златисто. Извадете месото върху кухненска хартия.

3. Нарежете лука, морковите и целината и ги запържете в същия тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете и няколко обелени арпаджика. Щом зеленчуците омекнат, добавете червеното вино и изчакайте то да се изпари. Добавете целите обелени картофи и сушените сливи. Разбъркайте и налейте телешкия бульон. Завийте листата салвия и ги поставете в единия край, поръсете мащерката и брашното и разбъркайте.

4. Пресипете всичко в тенджера с огнеупорни дръжки и капак. Добавете доматите, горчицата и кафявата захар. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и захлупете. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час. 30 минути преди това поставете месото в тенджерата.

5. В тиган сипете 1 с.л. зехтин и бучка масло. Добавете сол и дафиновите листа. Добавете предварително почистените с четка и накъсани по дължина гъби кладница. След няколко минути добавете и челядинките. Задушете до готовност, като разбърквате от време на време. Може да фламбирате гъбите с 20 мл бренди.

6. В същия тиган сотирайте в малко масло обелени връхчета на аспержи.

7. Сервирайте телешко със сини сливи на фурна, гарнирано със задушени гъби и аспержи.

Телешко със сини сливи

телешко със сини сливи рецепта

телешко със сини сливи на фурна

Продукти

  • 400 г телешко контрафиле
  • 200 г сушени сливи без костилки
  • 300 мл червено вино
  • 4 моркова
  • 2 глави лук
  • 4 бр. арпаджик
  • 8 малки картофа
  • 1 връзка салвия
  • 1 с.л. нарязана мащерка
  • 30 г брашно
  • 200 г белени домати от консерва
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 250 г гъби кладница
  • 200 г челядинки
  • 2 дафинови листа
  • 4 бели аспержи
  • 30 мл бренди
  • сол и черен пипер
  • зехтин
  • масло

Свързани рецепти