Телешко с чили в маруля

Това е рецепта за пържена кайма с люта чушка, чесън и джинджифил, сервирана в листа зелена салата. Ястието се поднася с пикантен дресинг.

Продукти

  • За месото:200 г телешка кайма 200 г свинска кайма зехтин 1 ч.л. сусамово олио 2 скилидки чесън 5 см корен джинджифил 1 червена люта чушка 1 с.л. кафява захар 1 с.л. рибен сос 1 лайм настъргана кора и сок 3 стръка пресен лук сол и черен пипер 2 бейби марулиЗа дресинга:1 с.л. соев сос 0.5 лайм сок 1 ч.л. сусамово олио 0.5 червена люта чушка 1 връзка кориандър 1 ч.л. рибен сос 1 ч.л. кафява захар 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

  • 1. Овкусете двата вида кайма със сол и черен пипер. Загрейте добре тиган и сипете 1-2 с.л. зехтин. добавете каймата, накъсана на парченца. С помощта на дървена лъжица разделяйте каймата, докато се пържи. Гответе 5-7 минути. След това прецедете каймата и я сложете в купа.
  • 2. Обелете и нарежете на много ситни кубчета джинджифила. Обелете и нарежете на много ситно чесъна. Лютата чушка нарежете на тънки кръгчета. Избършете тигана и сипете 1 ч.л. сусамово олио. Запържете джинджифила, чесъна и лютата чушка. Овкусете със сол и захар и гответе 2 минути, като разбърквате от време на време.
  • 3. върнете каймата в тигана. Разбъркайте и добавете рибния сос, като и настърганата кора на лайма и сока само на 1/3 от него. Накрая добавете нарязания на ситно пресен лук. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
  • 4. За соса смесете в купичка захарта със соевия сос, сусамовото олио, малко зехтин, рибния сос и сока от лайм. Добавете нарязаната на тънки къргчета люта чушка и нарязаните на едро листа кориандър. Разбъркайте добре.
  • 5. Накъсайте листата маруля. Подредете няколко около купичката със соса, а в другите сипете по малко от каймата с чили и я полейте с малко сос.

Свързани рецепти

Виж всички