Телешко с чили в маруля

Телешко с чили в маруля

Начин на приготвяне:

1. Овкусете двата вида кайма със сол и черен пипер. Загрейте добре тиган и сипете 1-2 с.л. зехтин. добавете каймата, накъсана на парченца. С помощта на дървена лъжица разделяйте каймата, докато се пържи. Гответе 5-7 минути. След това прецедете каймата и я сложете в купа.
2. Обелете и нарежете на много ситни кубчета джинджифила. Обелете и нарежете на много ситно чесъна. Лютата чушка нарежете на тънки кръгчета. Избършете тигана и сипете 1 ч.л. сусамово олио. Запържете джинджифила, чесъна и лютата чушка. Овкусете със сол и захар и гответе 2 минути, като разбърквате от време на време.
3. върнете каймата в тигана. Разбъркайте и добавете рибния сос, като и настърганата кора на лайма и сока само на 1/3 от него. Накрая добавете нарязания на ситно пресен лук. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
4. За соса смесете в купичка захарта със соевия сос, сусамовото олио, малко зехтин, рибния сос и сока от лайм. Добавете нарязаната на тънки къргчета люта чушка и нарязаните на едро листа кориандър. Разбъркайте добре.
5. Накъсайте листата маруля. Подредете няколко около купичката със соса, а в другите сипете по малко от каймата с чили и я полейте с малко сос.

Продукти

За месото:

  • 200 г телешка кайма
  • 200 г свинска кайма
  • зехтин
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 2 скилидки чесън
  • 5 см корен джинджифил
  • 1 червена люта чушка
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. рибен сос
  • 1 лайм
  • настъргана кора и сок
  • 3 стръка пресен лук
  • сол и черен пипер
  • 2 бейби марули

За дресинга:

  • 1 с.л. соев сос
  • 0.5 лайм
  • сок
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • 0.5 червена люта чушка
  • 1 връзка кориандър
  • 1 ч.л. рибен сос
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1 с.л. зехтин

Свързани рецепти