Телешко карпачо

Телешко карпачо

Начин на приготвяне:

1. Почистете бонфилето от мазнини и премахнете ципата му.
2. Постелете голямо парче стреч фолио върху дървена дъска. Сипете тънка струйка зехтин върху него, поръсете сол и черен пипер. Поставете парчето бонфиле и хубаво го оваляйте.
3. Поставете парчето месо в центъра на парчето фолио. Върху него подредете стръковете розмарин и увийте месото добре, като изкарвате въздуха от него. Завийте месото като бонбон и отрежете краищата фолио. Поставете го върху второ парче фолио и го увийте много добре, като разтегляте фолиото, за да придадете форма на месото. Поставете увитото месо в хладилник за 15 минути.
4. Развийте внимателно месото и отстранете розмарина. Нарежете месото на тънки кръгли парчета и ги подредете едно до друго, като ги застъпвате леко, върху паче прозрачно фолио. Покрийте месото и го начукайте възможно най-тънко. Оставете месото да си почине 5 минути.
5. За соса смесете в купа балсамовия оцет с меласата от нар и майонезата. Разбъркайте добре. Обелете и нарежете много на ситно скилидката чесън и я добавете. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете лимоновия сок и зехтина, като бъркате непрекъснато.
6. Прехвърлете месото в чиния и го намажете със сос. Върху него разпръснете листата рукола и настържете на едри люспи пармезана. Поръсете каперси и едра каменна сол. Поръсете със сос и малко зехтин.

Продукти

  • 1 кг телешко бонфиле
  • 0.5 връзка розмарин
  • 1 връзка рукола
  • 40 г пармезан
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. меласа от нар
  • 0.5 ч.ч. балсамов оцет
  • 2 с.л. майонеза
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 0.5 ч.ч. зехтин
  • 0.25 ч.ч. каперси
  • сол и черен пипер
  • 1 ч.л. каменна сол

Свързани рецепти