Телешко филе със салса верде

Телешко филе със салса верде

Начин на приготвяне:

1. Вземете цяло парче чисто телешко филе - без жили, ципи, мазнина. Поръсете го със сол и черен пипер от всички страни.
2. Сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган с огнеупорна дръжка и го загрейте. Поставете парчето филе и го запържете за 1-2 минути. Отстрани сложете целите глави чесън и стръковете мащерка и розмарин. Обръщайте непрекъснато месото, от всички страни. Намажете го с бучка масло. Поливайте го със соса.
3. Поставете месото в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути.
4. През това време направете салса верде, като сипете в хаванче филенцата аншоа с малко от олиото им, каперсите, обелените скилидки чесън, горчицата и оцета. Стрийте всичко. Добавете листата магданоз и половината листа мента. Счукайте ги. добавете останалите листа мента и щипка сол. Разбъркайте.
5. Щом извадите месото от фурната, полейте го със соса, докато е в тигана. Извадете го върху дъска да почине и го намажете с 1 с.л. от салсата.
6. Почистете и измийте пресни картофи, без да ги белите. Сложете ги в тавичка, поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте добре. Печете картофите в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути, до готовност. Пресипете ги в голяма купа и настържете пармезан върху тях. накрая нареже на тънки люспи черен трюфел.
7. Сервирайте месото, нарязано на филии с печени картофи и салса верде.

Продукти

  • зехтин
  • 1 кг телешко филе
  • 2 глави чесън
  • 4 стръка мащерка
  • 2 стръка розмарин
  • масло
  • сол и черен пипер

За салса верде:

  • 5 филенца аншоа
  • 1.5 с.л. каперси
  • 2 скилидки чесън
  • 1.5 с.л. дижонска горчица
  • 1.5 с.л. червен винен оцет
  • зехтин
  • 1 връзка магданоз
  • 1 малка връзка мента
  • прясно смлян черен пипер

Свързани рецепти