Телешко филе с пюре от сладки картофи

Телешко филе с пюре от сладки картофи

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре картофа и го подсушете. Нарежете го на дебели, дълги филии и ги подредете в тава, посталана с хартия за печене. Печете картофите в предварително загрята фурна на 220 градуса 30 минути, до готовност.
2. Издълбайте картофите в купа, с помощта на лъжица. Намачкайте картофите на пюре и ги овкусете със ситно нарязан розмарин, сол, черен пипер и индийско орехче. Разбъркайте.
3. Преди да готвите месото го оставете 1 час на стайна температура. Загрейте тиган и сипете 1 с.л. зехтин в него. Поставете парчето месо, поръсете със сол и черен пипер и гответе докато на повърхността му избият капчици кръв или докато покафенее отдолу. Обърнете месото, поръсете със сол и черен пипер и гответе докато придобие кафяв цвят. Задръжте месото и от двете страни, за да се изпържи.
4. Извадете месото върху дъска и го оставете да почине няколко минути. Нарежете го под диагонал на филийки.
5. Разпределете пюрето от сладък картоф на дъното на чиния, а върху него подредете филийките месо. Украсете с клонче розмарин и поръсете с прясно смлян черен пипер.

Продукти

  • 200 г телешко филе
  • сладък картоф
  • сол и черен пипер

За пюрето:

  • 1 сладък картоф
  • бучка масло
  • сол и черен пипер
  • 1 стрък розмарин
  • щипка индийско орехче

Свързани рецепти